Патриарх Неофит изпрати писмо до Цецка Цачева

среща на Бойко Борисов с патриарх НеофитПатриарх Неофит  прикани в писмо Цецка Цачева да се възстанови сътрудничеството между Светия Синод и Народното събрание. Той припомня на председателката на парламента, че доскоро представители на духовенството са участва в обсъждане на проектите на закони, което днес е „позабравено“.

Дядо Неофит обяснява в началото на писмото, че решението за обръщането към Цачева е взето на заседание на синода.

„През последните близо 15 години установила се практика е законопроекти с предметен обхват по важни обществени въпроси, които се отнасят до живота, здравето, морала, образованието, културното наследство, здравен и социален статус на духовенството, статус на вероизповеданията, данъци, вещно-правни въпроси и др. да се изпращат за становище на Св. Синод от председателя на съответната водеща постоянна комисия“, се казва в писмото.

„Добра практика беше да се канят определените от Св. Синод представители при обсъждането на законопроектите на първо и второ четене в постоянните комисии, за да вземат отношения по принципите и конкретните разпоредби на законопроектите. Прави впечатление, че в последно време, тази взаимно полезна практика и за двете институции е позабравена, но искрено се надяваме, че не е изоставена.

Конкретен пример, който можем да посочим е Законопроектът за предучилищното и училищно образование, който не е изпратен за становище на Св. Синод на БПЦ – БП, нито са поканени негови представители на обсъждането му на първо и второ четене в заседанията на водещата постоянна Комисия по образованието и науката. От отделни народни представители и общественици се информирахме, че е приключило обсъждането на законопроекта за второ четене във водещата комисия и се очаква доклад за второ четене в пленарно заседание на Народното събрание. От доклада на водещата комисия за първо четене на 17 декември 2014 г. става ясно, че на обсъждането му за първо четене са поканени голям кръг институции и обществени организации, но за съжаление сред тях не е представител на Св. Синод на БПЦ – БП. Този факт говори сам по себе си“ …

„… Мотивирани сме да се обърнем към Вас за съдействие, като направите достояние нашето писмо до председателите на постоянни комисии в 43-то Народно събрание и председатели на парламентарни групи, като вярваме и се надяваме, че както и досега, ще работим във взаимно полезно сътрудничество за добруването на българския народ.

С уважение,
патриарх Неофит“

Leave a Comment