Ще се начислява акциз върху пропан-бутана и биогаза за отопление

инсталация за биогазПроектозакон на Министерството на финансите ще увеличи драстично акцизите върху горивата за отопление и освен това ще наложи акциз върху енергийни продукти, които до момента не са се облагали. Проектът за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове е публикуван на електронната страница на министерството.

Промени в закона предвиждат акцизът върху газьола и керосина, използвани за отопление, да се увеличи от 50 на 645 лева/1000 литра, а върху тежките горива и масла от 50 на 340 лева/1000 литра. Досега пропан-бутанът за отопление (втечнен нефтен газ LPG) не се облагаше, но промените предлагат горивото да се натовари с 340 лв./1000 литра. Въвежда се и нов текст, според който върху биогаза също ще се начислява акциз. Размерът му ще е колкото е на природния газ – 0.60 лв. на гигаджаул.

Проектозаконът затяга режима за издаване на лиценз за управление на данъчен склад. Такъв няма да се издава на собственици, управители, прокуристи, мажоритарни съдружници или акционери, които са участвали във фирма, която има публични задължения, събирани от митническите органи.

 

Leave a Comment