Пак вражда между зърнопроизводителите и петролните търговци

протест с комбайни и трактори

Всичкото контрабандно гориво се разпространява от 10-12 големи компании, заяви Радослав Христов от НАЗ

Нов огън се откри между асоциациите на зърнопроизводителите и на търговците на петролни продукти и газ, след като в проверките на горивата бяха впрегнати няколко институции, а премиерът Бойко Борисов обяви, че ще има наказани.

Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) отхвърли пред БНР нападките на Петролната и газова асоциация, че при ведомствените бензиностанции на земеделските производители се въртяла търговия на дребно.

Радослав Христов

Радослав Христов

„Моля г-н Делчев да ми каже къде са, че искам да си заредя и аз такова гориво – с 50 ст. по-евтино, защото не знам. Ако има, и г-н Делчев ги знае, нека прати списъка в НАП, да отидат и да ги затворят“, даде съвет Христов.

Зърнопроизводителят заяви, че Петролната и газова асоциация е започнала „атака“ срещу бранша още миналия ноември с обвинение, че продават некачествени горива, а след това – контрабандни:

„Тяхната асоциация,  където членуват 10-12 големи компании, държат 99% от пазара. Всичкото контрабандно гориво се разпространява чрез тяхната асоциация в техните търговски обекти“, върна топката Радослав Христов.

Зърнопроизводителите купуват горивата от Българската петролна и газова асоциация и ги слагат в свои съдове за съхранение, обясни той.

Браншът се надява, че изискването за монтиране на измервателни уреди на съдовете за зареждане на земеделската техника ще отпадне, каза още Радослав Христов. Срокът за това беше удължен до 31 октомври. Миналата седмица обаче Бойко Борисов заяви в интервю пред Нова телевизия, че изискването на монтиране на нивомери и фискални устройства за земеделските цистерни ще остане.

Leave a Comment