Комисарят Хоган обеща допълнителна помощ за млякото

краваЕврокомисарят Фил Хоган обеща да представи допълнителни мерки за подпомагане на сектор „Мляко“. Това ще стане на 7 септември, за когато е насрочена извънредната среща на земеделските министри в Брюксел. В същия ден е определен и за провеждането на фермерски протест в белгийската столица. Той е организиран от най-голямата земеделска организация в ЕС Копа Кожека.

Хоган обяви за мерките след срещата си с премиерите на Литва и Латвия.  Еврокомисарят обясни, че ще бъде направена преоценка на досегашната позиция, но не влезе в детайли.

Секторът на млекопроизводството в Латвия е намерил нови пазари, но за това се изисква много време и фермерите търпят загуби, обясни министър-председателят на страната Лаймдота Страуюма. Износът на латвийски млечни продукти е намалял с 40%, а приходите на фермерите са паднали с 28%, каза той, цитиран от БНР.

Няколко страни от Европейския съюз, в това число и България, настояха за намеса на Брюксел за увеличаване изкупните цени на млякото, които паднаха драстично.

 

Leave a Comment