Започва испанският бой с домати La Tomatina

Томатина

Днес в 10 часа ще бъда открита испанската доматена фиеста La Tomatina. В продължение на седмица в град Буньол към 50 хиляди туристи ще се замерят със стотици тонове презрели домати. Те пристигат от най-бедната област в Испания – Естремадура. Градчето е малко и затова участниците във фестивала пътуват всеки ден по 40 км до Валенсия, където преспиват и на сутринта отново се залавят за бой по улиците на Буньол.

В дните на празника местните са опаковали магазините си в центъра с найлони, за да ги предпазят от голямото зацапване, което започва от днес.

Участниците в Томатина трябва да спазват определени правила, като например да смачкат домата преди да го хвърлят, да не замахват с други предмети – камъни или бутилки.

Фиестата започва с ритуал в центъра на градчето. На върха на стълб се окачва пушен свински бут, а самият стълб се намазва с мазнина, така че бутът да е недостъпен за катерачите. Първият, който пробва да похити месото, на практика дава старт на боя с домати.

Освен да превръщат червените зеленчуци в пюре, участниците в празника на домата приготвят и паеля през нощта преди боя.

Цялият червен груб бал на домата е съпроводен с много музика и танци, късане на дрехи и търкаляне във веселата свинщина.

След Томатина местните измиват улиците с обилна струя вода и Буньол става отново малък и скучен испански градец.

 

Leave a Comment