Ректорът на Пловдивския университет с „дребно искане“ за 10 млн.

Ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов  отправи „дребно искане“ към вицепремиера Томислав Дончев днес в Пловдив. Професорът бе сред публиката на днешния икономически форум в града на тепетата, който бе почетен не само от Дончев, но и от икономическия министър Божидар Лукарски и министъра на туризма Николина Ангелкова.
Проф. Запрян Козлуджов (прав)

Проф. Запрян Козлуджов (прав)

След като проф. Козлуджов невинно похвали управлението на страната и на Пловдив, неусетно измести акцента към просперитета на университета, който управлява. Ректорът вмъкна ненатрапчиво информацията, че ПУ е втори в страната и не пропусна да посочи, че до момента във вуза са се записали 3500 души при обявени 3800 места. Всичко това и още доста факти (например: „Ние осигуряваме 90% от персонала в аутсорсинг индустрията в Пловдив, а също и в телекомуникациите …“) бяха произнесени от ректора в очакване той да формулира въпрос към Томислав Дончев. Малко по-рано бе съобщено, че вицепремиерът има неотложни ангажименти и затова трябва да напусне срещата, но има възможност да отговори на един последен въпрос, така че ако някой иска да пипа – да пита. Именно този момент проф. Козлуджов не го изпусна.
Приближавайки се към същината на въпроса, ректорът обясни, че е внесъл „дребно искане“, което предстои да бъде разгледано до месец от Министерския съвет. Това дребно искане е сериозен проблем за университета, нахвърли още информация проф. Козлуджов, която пак се оказа недостатъчна.
Томислав Дончев все пак се пребори за ключови думи

Томислав Дончев все пак се пребори за ключови думи

Нетърпелив и същевременно и вежлив, Томислав Дончев в типичния си стил помоли за „ключови думи“, които да му помогнат да разпознае „дребната молба“ и съответно да се отзове на нея, когато настъпи момента.

Дори и присъстващите бизнесмени подканиха тихо проф. Козлуджов да каже колко дребни пари струва този проблем.
Ключовите думи, поискани от Дончев, бяха „Химически факултет“ и „реституирана сграда“. Дончев си ги записа и напусна Дома на културата, където бе събитието.
Ректорът обясни по-подробно пред журналисти, че Химическият факултет към ПУ се намира в реституирана сграда до ректората, на чиито собственици до момента университетът е плащал наем. Собствениците обаче са поискали ПУ да опразни сградата, тъй като имат нови намерения за нея. Те са уточнили обаче, че ако получат 1.5 дка в Пловдив (най-вероятно в центъра), могат да направят замяна. В противен случай Химическият университет трябва да се нанесе в нова сграда, а строителството на такава би излязло към 10 милиона лева.

Leave a Comment