9 от 10 души не знаят, че имат непоносимост към глутена

хлябЗадълбочено проучване на журналиста Мартин Иванов разкрива за алергия към глутена, за която у нас почти не се говори. Непоносимостта на част от хората към тази съставка в зърното на житните култури се нарича цьолиакия. В Европа тази алергия е известна и производителите на храни са насочили вниманието си към създаване на безглутенови продукти. Установено е, че 10% от европейците страдат от цьолиакия.

У нас здравното министерство не предоставя информация за броя на алергичните към глутена българи. Тези, които страдат от тази непоносимост, въобще не знаят какъв им е проблемът. 9 от 10 души, засегнати от цьолиакия, не могат да си помогнат, тъй като им липсва диагноза.

Мартин Иванов е публикувал проучването в своя блог. Струва си да се прочете:

 Цьолиакията- една невидима заплаха

Прочети още: Билкарят Елмазов: Ядем мъртва храна, а искаме да сме щастливи! Не става

 

 

Leave a Comment