Към 2000 дка домати на Фабрицио Фрески под вода, загубите – 1 млн. лв.

Италианският производител на червения зеленчук получи преди време разрешение да унищожи 1000 тона по схемата за компенсиране на щетите от руското ембарго
Стопански двор в Шишманци

Стопанският двор на Фабрицио в Шишманци, а на стената той е написал името си на българо-италиански

Към 2000 декара от доматите на италианеца Еро Фабрицио Фрески останаха под вода, оплака се той пред АгроПловдив тази сутрин. Наводнени са зеленчуците, които отглежда в землищата на селата Белозем, Шишманци и Манолско Конаре. „Загубите ми са за 1 милион лева“, сметна производителят.

„При 700 дка водата е 50 сантиметра. Там провалът е на 100 процента“, поясни фермерът. Всичките полета с домати на Фабрицио са общо 7000 декара, като тези, които растат в землищата на Раковски и Стряма, не са пострадали.

„В петък очаквам комисия от земеделската дирекция“, допълни италианският фермер.

 

Фабрицио Фрески разказа, че тази година е претърпял допълнително щети заради „несериозните“ консервни комбинати. Реколтата, която е получил от домати, е общо 50 хил. тона от 7-те хиляди декара, които обработва. Преработвателните предприятия изкупили 30 хиляди и отказали повече количества.

По тази причина Фабрицио опитал да се възползва от схемата за компенсации заради руското ембарго. „Тя обаче е само за 3000 тона за цялата страна“, оплака се най-големият производител на полски домати в България. От целия излишък на домати, който никой не пожелал да поеме, фермерът успял да получи разрешение да унищожи на полето едва 1000 тона по ембарговата схема. Те, всъщност, представляват една трета от квотата, отпусната за България.

Прочети още: Фермерът Фабрицио: Ама тук много се краде!

Leave a Comment