От 20 октомври „Коматевско шосе“ се затваря напълно за ремонт

Първа копка на ремонта на бул. "Васил Априлов"

Първа копка на ремонта на бул. „Васил Априлов“

Започна ремонта на бул. „Васил Априлов“ в Пловдив

От 20 октомври ще започне генералният ремонт на „Коматевско шосе“ и то ще бъде напълно затворено през времето, докато трае обновяването. Това съобщи днес кметът на Пловдив Иван Тотев. Жителите на квартала ще ползват  Околовръстното шосе, за да влязат в града по други входни („Пещерско“, „Кукленско“ и други) шосета. Освен че ще се асфалтира, по „Коматевско шосе“  ще се подмени осветлението и ще се направят велоалеи. Под него ще се положат газопроводи, както и В и К тръби. На въпроса колко дълго ще продължи ремонтът, кметът заяви, че ще отговори при „първата копка“ на пътния обект след две седмици.

Днес бе направена символична първа копка в близост до кино „Гео Милев“ на бул. „Васил Априлов“. С два метра ще бъде разширено пътното платно на булеварда. На този етап той ще бъде затворен частично, но към края на октомври отсечката от колелото на Централна гара до колелото на ул. „Любен Каравелов“ ще бъде напълно затворено за движение.

Стойността на ремонтните дейности по булеварда е 7 млн. лв.

Изпълнител на пътните строежи по 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, ще е „Щрабаг“.

Австрийската фирма в консорциум с дъщерните си дружества в Полша и Румъния, е предложила да изпълни проектите за 28 300 000 лева, съобщи зам.-кметът инж. Димитър Кацарски. На търга са се явили още две фирми, едната от които е пловдивска. Те обаче са предложили по-висока цена на изпълнението.

По „Васил Априлов“ изцяло ще бъдат премахнати паветата и ще се подмени подземната ВиК инфраструктура. Ще бъдат свалени тролейбусните жици, а цялата надземна кабелизация, включително и на доставчиците на интернет, ще бъде вкарана под повърхността.

Всички павилиони в района на ВМИ ще бъдат премахнати, ще бъдат изградени паркоместа и велоалеи. Догодина велоалеите в града ще достигнат общо 60 км.

По време на втория етап от реконструкцията се предвижда изграждане на кръгово движение на кръстовището на булевардите „Шести септември“ и „Васил Априлов“.

 

Leave a Comment