Създават аналитичен мегацентър за безопасност на храни, фуражи и растения

Директорът ще се назначава от премиера, структурата ще е пряко подчинена на аграрния министър

аналитичен центърС нов закон ще бъде създаден Център за оценка риска по хранителната верига (ЦОРХВ), който ще замени досегашния Център за оценка на риска, който бе в структурата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Проектът на закона е публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните.

Новата структура ще е на пряко подчинение на аграрния министър.

Центърът ще обхване не само сферите, за които е отговорна БАБХ, но и ще извършва анализи върху цялостната безопасност на хранителната верига, за която са отговорни и други институции като Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването, Регионалните инспекции по околната среда и водите към Министерството на околната среда и водите, и структурите към земеделското министерство. Анализите на центъра ще се отнасят за безопасността на фуражите, храните и растенията.

ЦОРХВ ще извършва научен анализ и ще предоставя научна оценка на риска във всички аспекти на хранителната верига. Центърът няма да има контролни функции върху бизнес операторите по хранителната верига, няма да взима управленски решения и няма да провежда законодателната политика, а ще предоставя по обективен и безпристрастен начин научно обоснован анализ, който да е основата на осъществяването на посочените процеси от компетентните органи, на национално ниво.

Директорът на ЦОРХВ ще се назначава от министър-председателя по предложение на министъра на земеделието и храните. Той ще е хабилитирано лице, с минимален професионален опит 15 години в областта на безопасността по хранителната верига. Заместник-директорът ще е с минимален професионален опит в същата сфера от минимум 10 години и ще се назначава от министъра на земеделието и храните по предложение на директора на ЦОРХВ. Управителният съвет към центъра ще се състои от 5 членове – директорът на ЦОРХВ, двама представители на Министерството на земеделието и храните, по един представител от Министерството на здравеопазването и БАБХ, предложени съответно от министъра на земеделието и храните, министъра на здравеопазването и изпълнителния директор на БАБХ. Членовете на управителния съвет се назначават и освобождават с решение на Министерския съвет.

Научните оценки могат да се извършват от ЦОРХВ по собствена инициатива или по писмено възлагане от министерства, организации, физически или юридически лица. Научните оценки, становища и други дейности и услуги, с изключение на възлаганите от структурите на Министерството на земеделието и храните и от Министерството на здравеопазването, се заплащат по ценоразпис утвърден от директора на ЦОРХВ, който се публикува на интернет страницата на ЦОРХВ.

 

Leave a Comment