Мярка 4.2 поставя строги изисквания пред поръчителите по финансирането

Те трябва да имат капитал не по-малък от 25% от размера на авансовото плащане, а приходите им да са 5 пъти по-големи от него
цех на "Фунгоробика"

Цех за консервиране на диворастящи гъби в село Труд
Архивна снимка на АгроПловдив

Проектът на наредбата за прилагане на мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. поставя строги изисквания пред поръчителите на бенефициента. Това, разбира се, се отнася за одобрените проекти, чието реализиране предстои.

Наредбата предвижда авансово, междинно и окончателно плащане на 50 на сто от стойността на проекта – за изграждането на малки и средни предприятия, и 40% – за големи. Максималната стойност на допустимите разходи за един проект е 3 млн. евро, а минималната – 15 хил. евро, а стопаните, които искат да изграждат или оборудват преработвателно предприятие трябва да имат минимален стандартен производствен обем от 8000 евро. (Таблица за изчисляване на стандартния производствен обем – ТУК.)

Чл. 15. (1) на проектонаредбата казва, че авансово плащане е в размер до 50 на сто от стойността на одобрената финансова помощ по проекта и се изплаща при условията и по реда на сключения договор.

Авансово плащане се изплаща веднъж, не по-късно от 6 месеца до крайната дата на изпълнение на проекта, а неговият размер трябва да надвишава 10 на сто от стойността на одобрената финансова помощ по проекта.

Когато се изплаща авансът, се изисква представяне от ползвателя на безусловна и неотменима банкова гаранция в полза на Разплащателна агенция (РА) в размер 100 на сто от стойността на авансовото плащане. Другият вариант е да се представи договор за поръчителство от най-малко двама поръчители, всеки от които се задължава пред кредитора РА да отговаря за изпълнението на задължението по авансовото плащане в размер 100 на сто от стойността на авансовото плащане.

Поръчителят трябва да е юридическо лице – търговец по смисъла на Търговския закон, и да е вписан в търговския регистър. Необходимо е да извършва търговска дейност най-малко 3 години преди датата на подаване на заявката за авансово плащане. Стандартно, трябва да няма задължение към ДФ „Земеделие“ и към държавата, и да не е в производство по несъстоятелност или ликвидация.

Оттам нататък, за да бъде одобрен поръчителят, 25 на сто от размера на собствения му капитал, отразен във финансовите отчети от последната приключена финансова година и/или последното приключило тримесечие, преди подаване на заявката за авансово плащане трябва да е равен или по-голям от 100 на сто от стойността на искания аванс. Тоест, ако вашият проект е за 100 000 лева, финансовата помощ ще е за 50 000, а авансът, който може да получите ще е в размер на 25 000. Поне толкова трябва да е и капиталът на вашия поръчител.

Другото изискване е 20 на сто от размера на приходите му от продажби за последната финансова година да е по-голям или равен на 100 на сто от стойността на искания аванс. Това в горния пример означава, че годишните приходи на поръчителя трябва да са минимум 125 000 лева.

При изчисляването на размера на собствения капитал на поръчителя РА изключва поетите от него задбалансови и условни задължения, като в тях не се включват обезпечения по кредити и по други задължения, които са отразени в баланса.

В случаите, когато едно лице е поръчител на повече от един ползвател по ПРСР, поръчителят трябва да отговаря на условията за всеки договор за поръчителство, като общият размер на обезпечените вземания за авансови плащания по сключените между съответния поръчител и РА договори за поръчителство не може да надхвърля 3 000 000 лв.

Разплащателната агенция не сключва договор за поръчителство с лице, за което установи, че не може да изпълни задължението по авансовото плащане на длъжника – ползвател на помощта, в размер 100 на сто от стойността на авансовото плащане.

Ако бенефициентът разполага с банкова гаранция, то срокът на нейната валидност или срокът на задължението по договора за поръчителство трябва да покрива срока на договора за отпускане на финансовата помощ, удължен с шест месеца.

Междинно плащане по мярка 4.2 се извършва не повече от един път при условие, че плащането е заявено от кандидата/ползвателя и е предвидено в договора за предоставяне на финансова помощ. То може да бъде заявено не по-късно от 4 месеца преди изтичане на крайния срок за изпълнение.

 

Leave a Comment