Фиданки на медоносни дървета и ароматни билки на „Цветна есен“

Хризантеми по 4.50 лв. и луковици за стотинки могат да се закупят от изложбата

 

Дръвчетата на разсадник "Стоянов"

Дръвчетата на разсадник „Стоянов“

Фиданки на красивото декоративно дърво албиция подреди на изложбата „Цветна есен“ в Международния панаир Пловдив разсадник „Стоянов“. Азиатският вид е много популярен сред пчеларите, тъй като цветовете му са силно медоносни. „Цъфти цяло лято – от началото на юли до септември“, обясни продавачът. Изложбеният разсад е на 3-4 години, но когато се засади, ще започне да цъфти след още толкова време. Купувачите харесват дървото дори и само заради изключителната му красота – то преобразява парковете и дворовете. Тъй като фиданките на разсадник „Стоянов“ са вече поотраснали и надхвърлят 2 метра, цената им е 18 лева. Освен албиция, производителят предлага и други разсади на медоносни дръвчета – плачеща акация софора (30 лева), както и липи (15 лева). Разсадите на овошките са по 6 лева, само смокините се продават по 8.

розмарин, лавандулаПроизводителят на цветя и разсади от с. Братаница, Пазарджишко Ангел Петков, обясни, че има в базата си силно медоносните храсти будлея и кариоптерис. Вторият храст цъфти от края на лятото до късна есен, а будлеята си отваря цветовете през юли и до септември не спира да пръска аромат. Цените на разсадите са съответно 1.50 и 3 лева.

На „Цветна есен“ могат да се видят билки, които се използват в кулинарията. От разсадника „Милениум цвет“ в Раковски участват в изложбата с декоративни видове, сред които е и дафиновото дърво. Поотрасналите разсади се предлагат за 15 лева, но има също така и „бебета“ за по 3 лева. Розмарин, мащерка, лавандула могат да се закупят от други изложители за 2-3 лева в саксия.

хризантеми на Цветна есен

 

Луковици на зюмбюли и лалета се предлагат за 0.50-0.60 лв./брой. Срещат се също и луковици на Ходжово лале по 0.90 лева.

Годжи бери на производителя Любен Кумчев

Годжи бери на производителя Любен Кумчев

Хризантемите цъфтят с най-ярки и буйни цветове пред палата 8 на панаира. Те се предлагат за 4.50 в саксия.

Годжи бери и киви е изложил и тази година производителят от с. Бяга Любен Кумчев. По храстчетата все още има плодове. Съветът на Кумчеви е през първата година след засаждането да не се прави резитба на ценното растение. На втората обаче трябва да се вземат ножиците и стеблото да се скъси на 0.50-0.60 см. Най-добре е това да се направи през пролетта.

 

Leave a Comment