Няколко общини закъсняха и загубиха 87 млн. лв. от Селската програма

Вече 2% от обработваемите площи в страната са био

Десислава Танева в БрюкселНяколко общини закъсняха с изпълнението на проектите и загубиха 87 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria земеделският министър Десислава Танева. Срокът за подаване на заявления за плащане изтече на 15 октомври.

Към момента са  усвоени 82% от старата ПРСР и Държавен фонд „Земеделие“ работи на максимални обороти, така че да бъде постигната целта от 90%. за да няма загуба на средства фондът извършва наддоговаряния. По този повод Десислава Танева припомни извънредния прием на проекти по мярка 121 от ПРСР през септември с бюджет от 50 млн. евро.
Интересът към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от земеделските производители е няколко пъти по-висок, отколкото е бюджетът, обърна внимание земеделският министър.

По повод недоволството на винопроизводители срещу механизма за класиране на проекти по новата ПРСР 2014 – 2020, Танева бе категорична, че приоритетните сектори няма да бъдат променени. Тя допълни, че 133 млн. евро е бюджетът на тригодишната Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.

Десислата Танева посочи още, че биопроизводството е във възходящ тренд на развитие. Площите под контрол за органично производство са близо 75 хил. ха – близо 2% от обработваемите земи.

Leave a Comment