Подготвят изложба на Каракачанско куче – най-интелигентният пазач на стада

Каракачански кучетаМеждународната Асоциация Каракачанско Куче (М.А.К.К.)  и Аграрен Университет – Пловдив, организират Национална изложба на Каракачански кучета. Изложбата ще се проведе в двора на Аграрен Университет – Пловдив на 31.10.2015 ( събота) от 11.00 часа.

Каракачанското куче е една от най-старите породи кучета в Европа, разказва д-р Атанас Вучков от Аграрния университет. Едва през 2005 година, Каракачанското куче е първата местна българска порода животни, официално призната от Комисия по породи животни, към Министерство на земеделието на Република България. Днес тази древна порода кучета е застрашена от изчезване! Именно с нейното съхраняване в оригиналния му вид и работни качества се е заела Международната Асоциация Каракачанско Куче (М.А.К.К.).

М.А.К.К. си партнира с голям брой фермери, занимаващи се с традиционно животновъдство в планинските райони на страната, където популацията на едри хищници (вълк, мечка) все още е висока, и създава значителни проблеми на животновъдите в такива рискови райони. «Доброто работно куче няма цена!» Това можете да чуете от всеки животновъд, на който се е налагало да брани стадото си от набезите на мечка, или вълци в планината. Именно там се вижда нуждата и ролята на кучето пазач на стадото.

Каракачанското куче е смело, силно и интелигентно. То само преценява ситуацията и адекватно взима решение за противодействие на хищника. Много случаи има, при които куче, което не може да прецени ситуацията, става жертва на мечка, или на вълци. Именно така във времето са оцелявали екземпляри, достатъчно смели и силни да се противопоставят на атаките на хищниците, но и достатъчно интелигентни да могат да преценят възможностите на противника си.

Днес, на фона на все по-силно намаляващия брой на овцете у нас, нуждата от куче пазач на стада намалява. Така и за Каракачанското куче съществува риск, да изчезне или да се превърне в нещо което е много далеч от изконната му същност – а, именно, куче пазач на стада!

 

Leave a Comment