Обявиха прием за преструктуриране и конверсия на лозя

Закупуването на права за засаждане приключва този месец

лозя през февруариИзпълнителната агенция по лозата и виното обяви, че приемът по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор ще стартира от 15 декември.

Агенцията е утвърдила нови образци на документи, които могат да се изтеглят от нейния сайт – http://www.eavw.com. Това са заявление за издаване на удостоверение за участие по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, План за преструктуриране и конверсия и Искане за удължаване на срока на издадено удостоверение за участие по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“.
От ИАЛВ информират всички вино- и гроздопроизводители, че ще приемат целогодишно заявления за издаване на удостоверение за участие по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“.
Край на правата за засаждане
В своята интернет страница ИАЛВ напомня, че от 1 януари 2016 г., България няма да разполага с права на засаждане от Национален резерв. Предвид последната реформа в сектор вино на ниво ЕС, от 2016 г., всяка държава-членка ще може да предоставя всяка година, до 2030 г., разрешение за право на засаждане на винени лозя в размер до 1% от действителния производствен потенциал (действително засадените площи с винени лозя). Съгласно новата схема за разрешителни за лозови насаждения от 1 януари 2016 г., производителите няма да могат да участват за създаване на нови лозя по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014 – 2018 г.
От ИАЛВ посочват, че ще издават сметки за придобиване на право на засаждане от Национален резерв до 16 декември 2015 г.;  И ще приемат плащания по закупуване на права на засаждане от Национален резерв до 28 декември 2015 г.

Leave a Comment