Група производители прави цех за натурални сокове в село Градина

фабрика за соковеГрупа от четирима земеделски производители, обединени в дружеството „Семеле“ООД, ще строи предприятие за преработка на плодове и зеленчуци с краен продукт – бутилирани безалкохолни сокове. Цехът ще се изгради върху 1 600 кв.м. в близост до базата за съхранение, преработка, пакетиране и подготовка на плодове и зеленчуци за предлагане на пазара с шоурум на „Семеле“, която се намира в землището на село Градина, община Първомай.

Новопроектираната сграда ще е едноетажна. Предвижда се количеството на суровината, която ще се преработва в сокове, да е около 1500 – 2000 тона плодове и зеленчуци годишно.

Сокът ще се получава чрез студено пресоване и ще се пълни в съдове от неръждаема стомана за междинно съхранение. Непосредствено преди бутилиране готовият сок ще се загрява в пастьоризатор, след което ще се бутилира и охлажда за получаване на вакуум. Така от „Семеле“ описват процеса в инвестиционното си предложение, представено пред екоинспекцията в Пловдив. При пастьоризацията ще се използва електрическа енергия и дизел пастьоризатор. Сокът ще се пълни в стъклени бутилки от 0,250 – 0,750 л или в опаковки с по-голям обем за заготовка.

Само преди две години „Семеле“ направи проект за изграждане на базата за съхранение и пакетиране с шоурум, който бе изпълнен само за два месеца.

Още за „Семеле“ прочети ТУК.

Leave a Comment