Декември – топло, сухо, с малко дъжд на Нова година

топла КоледаТемпературите през декември отново ще са над нормата. На Бъдни вечер ще бъде почти топло с температури до 12-13 градуса в Южна България. Дори и в обичайно най-студените места в страната – в Кюстендил и Перник, минималните температури ще са едва минус 1 – минус 2 градуса. Това показва прогнозата на „Синоптик“. В района на Пловдивска област единствените дни с вероятни валежи ще са утре и вдругиден, но ако паднат, те ще са нищожни като количество.

„Сняг за Коледа няма да има, за Нова Година евентуално ще има дъжд, защото температурите ще са положителни”, съобщи днес пред Нова телевизия и климатологът доц Георги Рачев.

Ако този декември се окаже по-топъл от декември 2014 година, а почти сигурно е, че ще бъде така, това ще бъде 36-ият пореден месец с по-високи температури. Това показва, че имаме реално затопляне, коментира Георги Рачев.

От утре ще започне застудяване,  според него, но то няма да е рязко.

„Миналата година на Коледа беше 20 градуса, два дни след това беше между -10 градуса и -5 градуса, а в Русе имаше 20 сантиметра сняг. За Нова година на места температурите достигаха до -20 градуса“, напомни доц. Георги Рачев.

Климатологът се надява като няма валежи, поне да има застудяване, за да може машините за сняг в планинските курорти да работят.

Leave a Comment