Изнасяме житни за $ 1.2 млрд., животни за 19 млн. и зеленчуци за 90 млн.

зърно, USDAЗемеделското министерство отправи екзотичната покана към родните производители и търговци да погледнат към пазарите на Мексико и Колумбия. „Пласирането на български аграрни стоки далеч през океана е възможност за утвърждаването на страната като световен фактор в износа на някои видове земеделски продукти, както и за налагане на високо качество в отглеждането и производството на приоритетните за България култури и тяхната промишлена преработка“, посочват от МЗХ.

Възможности за експорт отвъд океана дават договореностите за свободна търговия на Европейския съюз с трети страни. С Мексико Съюзът има сключено Споразумение за свободна търговия със стоки, в сила от октомври 2000 г., докато с Колумбия от август 2013 г. е в сила временно прилагане на Споразумение за търговия.

Покрай това предложение, МЗХ публикува и данни за всеобщия износ на България на селскостопански продукти. От таблицата по-долу се вижда, че експортът на житни заема около една четвърт от целия, който за 2014 г. е $ 4.915 млрд.

таблица износ

 

таблица износ

 

таблица износ

 

 

таблица износ

 

 

Leave a Comment