Д. Танева: През 2015 г. земеделците си разделиха 3.44 млрд. лв. субсидии

С 4.5% е намаляла заявената от фермерите земя заради правните основания
Догодина министерството ще работи върху Кодекс за земята и структурите на Селскостопанска академия и Напоителни системи
Снимка на Мартин Иванов

Снимка на Мартин Иванов

През 2015 г. земеделците са си разделили около 3.44 млрд. лева. Това отчете днес на заключителна пресконференция аграрният министър Десислава Танева, съобщава БНР.

Направено е всичко възможно по-висока помощ да получат уязвимите сектори като производството на плодове, зеленчуци и животновъдството. За първа година на животновъдите е изплатена т.нар. обвързаната с производството подкрепа. Голяма част от финансирането е направено с европейски пари.

От Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. са усвоени 93%. За целия отминал програмен период от бюджета на ПРСР са загубени 330 млн. лв., а от тази година загубата ще бъде 15 млн. лева.

Първите 4 мерки от новата програма бяха отворени за кандидатстване през 2015 г., обясни Танева. „За първи път след 2-годишна пауза земеделските производители се състезаваха за 347 млн. евро общо подкрепа за инвестиции за техните стопанства или предприятия“, посочи тя.

Стопанисването на горите от 6-те държавни горски предприятия завършва с най-добър финансов резултат, но битката с бракониерството все още не е спечелена, призна зам.-министър доц. Георги Костов.

Броят на стопанските животни расте, обобщи положителната насока в животновъдството зам.-министър д-р Цветан Димитров.

През 2016 година се очаква изцяло нов закон по храните. Догодина трябва да бъде решена съдбата на дружество “Напоителни системи“, както и на Селскостопанска академия.

Агроминистерството ще работи през следващите месеци по Кодекс за земята, информира още Десислава Танева, цитирана от „Инвестор.БГ“.

При създаването на поземленото законодателство ще бъде взет предвид и представеният в министерството доклад на Световната банка за сектора на хидромелиорациите. Документът трябва да бъде приет от парламента.

За разширяването на напоителната инфраструктура са необходими законодателни промени, а амбицията на министерството е те да са готови в средата на следващата година.

Новост през изтичащата година бе изискването към получателите на евросубсидии за декар обработваема земя да имат правно основание – акт за собственост или договор за аренда на нивите. Това е довело до намаляване на заявените за подпомагане площи с 4.5%, посочи зам.-министър Васил Грудев.

До въвеждането на това правило земеделци са получавали годишно общо по 100 млн. лв. субсидии за земи, които обработват без правно основание.

Министърът припомни и за въведеното със законови промени правило собствениците на животни да ползват с предимство пасища и ливади от обществения фонд.

„В момента приключва работата по анализ на режимите за собствеността и ползването на земеделските земи в целия Европейски съюз, както и анализ за земеползването у нас. С тези два анализа работната група ще започне да пише Кодекса догодина“, каза Танева.

Министърът посочи още, че към 36-те млн. дка обработваеми земи в България има потенциал да бъдат разработени и добавени още 5 млн., без да се отчитат други 4 млн. дка, които се използват от притежателите за собствени нужди.

 

Leave a Comment