Суджуци, питки от лимец с парички, билки и лакомства на фермерския фестивал

фермерски фестивал в Пловдив

Фестивалът на малките фермери в Пловдив е в разгара си. Масите на ул. „Магура“ в квартал Капана, отрупани с вкусни и полезни неща, напомнят старите времена на шарените пазари, когато селяните от околния вилает са пристигали, чакани с нетърпение от градските хора.

суджуциНа масата на Стефка Диманова от село Храбрино са подредени вкусни гозби за трапезата на Коледа. А днес там ще има и обредни питки, направени от лимец и с парички. Върху тях е отпечатана благословията от стар семеен печат. Дано да стигнат за всички. Пак там в кошница са подредени суджуци (18 лв./кг), омесени с прясна мръвка по стара българска рецепта. За фестивала са подготвени в буркани сарми с кайма, зеле с осмянка. Има и домашно вино от мерло и каберне. Семейството на Стефка предлага и ориз, собствено производство, ожънат от оризището в Черноземен.

фермерски фестивал в ПловдивНай-сладкият щанд е на Антония Венкова – лакомствата там направо спират хората от улицата и ги водят „за ръка“ при масата. Сладкиши от лимец с портокали, канела и сушени плодове, соленки с домашно сирене, пунш с кубински ром, черен чай, канела, джинджифил, лимон плюс вино, който се сипва в чашки направо от купата…

Билка-чудодейка

Билка-чудодейка

По-надолу Даниела Капинчева е наредила малки бутилчици със здраве. Това са билкови отвари на спиртна основа, с каквито навремето се е лекувал народът. Даниела обяснява, че преди да се направят полезните смеси, майсторите лечители, които са създали линията „Билка – чудодейка“, проверяват съвместимостта им на енергийно ниво. „Не всички билки се търпят една друга“, разказва Даниела. И дава пример: Растенията, които се използват за кръвопречистване и които могат да се комбинират са сладък пелин, карамфил, зелено орехче и портокал. Но на времето бабите са правили отвара за пречистване предимно с листа от малини и къпини. Ако добавим бабината отвара към първата рецепта, комбинацията няма да е добра заради енергийната несъвместимост на билките.

Всички растителни лекове на масата на Даниела са лабораторно проверени. Билките пък са набрани от Родопите.

Фестивалът очарова още с мед, палачинки от лимец, приготвени на място, сусамов тахан, домашно сирене, сиропи, ошаф и … какво ли не, събрано върху десетина маси.

Фестивалът ще продължи до 27 декември.

Leave a Comment