Правителството нае две адвокатски кантори за коригиране на договорите за „Марица Изток“ 1 и 3

ТЕЦ Марица Изток 1Министърът на финансите получи съгласието на правителството да проведе преговори и да наеме адвокатските дружества „УАЙТ енд КЕЙС“ и „АРНОЛД енд ПОРТЪР“. Те ще бъдат ангажирани да предоставят съвети в процеса на преуреждането на отношенията с „Ей И Ес-3С Марица Изток 1“ ЕООД и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД по сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

Още през декември 2013 г. МФ е сключило рамкови договори с двете адкокатски кантори за процесуално представителство и правни съвети в международни арбитражни дела.

В конкретния случай с двете американски дружества, които владеят ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3 защитата на държавата изисква да се изчисли размерът на държавната помощ, която е била предоставена на производителите на електрическа енергия чрез сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

Също така следва да се изчислят невъзвръщаемите разходи, които производителите на енергия със сключени договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия биха имали в резултат на прекратяването им, да се преуредят отношенията с онези от тях, с които има сключени такива договори, и да се предвиди механизъм или схема, по която това да стане.

Leave a Comment