Томислав Дончев: Корупцията е колективен спорт, който убива конкуренцията

Данъците могат да нараснат, ако няма политика за намаляване на държавния дълг, предупреди финансовият министър Горанов
Томислав ДончевКорупцията е колективен спорт у нас, въпреки че досега се представя като някакъв злодей, който върши лоши неща някъде. Тя крие риск, който се споменава рядко – тя подменя конкуренцията. Ако има силна корупцията, няма смисъл да ставаш по-добър и да се състезаваш. Това заяви днес вицепремиерът Томислав Дончев на среща с бизнеса. На нея присъстваха също премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на икономиката Божидар Лукарски и други.
Според Дончев, по-лесно е да се привлекат европейски средства отколкото хора. Голямото предизвикателство е да се задържат българите в България, коментира той.
„Рядко се коментира изравняването на регионалните дисбаланси, а това е грешка. Има области с пет-шест пъти разлика в доходите в сравнение със София, а ако се изравнят, това ще има огромен ефект“, посочи Дончев, цитиран от „Дневник“.
Вицепремиерът не счита, че реформирането на структурите ще реши проблемите, тъй като светът се движи толкова бързо, че като приключи един пакет реформи, системите отново трябва да се реформират.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски посочи, че основният проблем на инвеститорите е образованието и по-конкретно средното. Той посочи, че компания, свързана с „Хюго Бос“ от декември не може да отвори производствената си мощност във Видин, защото за месец и половина от нужните 600 шивачки е успяла да набере в региона едва 60.

Ако няма последователна политика за постепенно намаляване на държавния дълг, това ще се отрази върху данъците, които могат да нараснат, обясни Владислав Горанов. Според него увеличаване на данъците по такава причина може да се избегне, ако не се допускат популистки политически решения и външни за фиска дефицити. Пример за такъв дефицит е този в енергетиката.

Leave a Comment