МЗХ ще разследва изкуственото разделяне на стопанства за по-големи директни плащания

Проект на наредба въвежда изискването животновъдите, които кандидатстват за преходна национална помощ да притежават зоотехнически сертификати

земя, фермаМинистерството на земеделието и храните (МЗХ) ще рови във фирмените данни и ще извършва географски проверки на място на всички земеделци, които са получавали директни плащания за над 30 хектара и са им били изплатени над 150 хил. евро и които впоследствие за заявили по-малки по размер площи и плащания. За целта министерството изменя и допълва Наредба 3 от 17 февруари 2015 г., която касае условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Проектът на документа е публикуван на страницата на МЗХ (Виж ТУК). Известно е, че не малко земеделци разделиха стопанствата си, за да могат да получат преразпределителни плащания, които се полагат на стопаните със земя до 30 хектара (300 декара).

Към наредбата от 2015 г. е добавен нов член 43, който гласи следното:

Чл.43 (1) Проверките за изкуствено създаване на условия по чл. 43а, ал.4, 43б, ал.2 и чл.43 в,ал.3 от ЗПЗП могат да се извършени по един или няколко от следните начини:

1. проверка на управлението и собствеността на ЮЛ-кандидат за подпомагане;

2. проверка за наличие на лица, пълномощници на повече от един кандидат през кампанията, в която лицата кандидатстват за подпомагане;

3. проверка по отношение на ФЛ – кандидат за директни плащания като ФЛ – земеделски производител или като собственик в ЮЛ е собственик на повече от 50% от капитала на друго ЮЛ, без да е управител/пълномощник на съответното ЮЛ;

4. географска проверка на площите на всички кандидати, които през предходната година на годината на кандидатстване са декларирали над 30 ха по СЕПП, а за кампанията, в която лицата кандидатстват са заявили под 30 ха или значително по-малко от площта, заявена през предходната година или не са подали заявление;

5. географска проверка на площите на всички кандидати, които през предходната година на годината на кандидатстване са получили над 150 000 евро, а за кампанията, в която лицата кандидатстват, директните им плащания не подлежат на намаление по чл.43а, ал.1 от ЗПЗП. (2) ДФЗ-РА може да извършва проверки за изкуствено създаване на условия, извън посочените в ал. 1.“.

В мотивите си за промяна на нормативите, земеделският министър Десислава Танева посочва, че ще се извършват „детайлизиращи проверки за изкуствено разделяне на стопанството по схемата за преразпределително плащане, намаленията по СЕПП и схемата за дребни земеделски стопани. По този начин се постига по-широк обхват на проверките от страна на РА и се избягват възможностите за изкуствено създаване на условия от страна на земеделските стопани с цел неправомерно получаване на субсидии по схемите за директни плащания.“

Други промени указват, че „междинните култури следва да са налични на полето поне до 1 декември в годината на кандидатстване. И не следва да са налични на полето след 15 април на годината следваща годината на кандидатстване“.

По схемата за националната преходна помощ за животновъди се въвежда изискването кандидатите за субсидии „да притежават зоотехнически сертификати за заявените за подпомагане животни, които подлежат на проверка при контрола по чл.26 а, ал.2 от ЗПЗП.

При промяна на предназначението на животните, заявено към първата година на кандидатстване по схемите по чл. 18, т. 1 и 2, животните се считат за животни с нередност по схемите“, пише още в § 5 и § 6 на проектонаредбата.

Относно обвързаните плащания за производителите на плодове и зеленчуци, в това число оранжерийни, е създаден нов текст. В него се посочва, че документите, с които кандидатите удостоверяват минимални добиви от заявените площи, като представят декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация… „следва да бъдат издадени в периода от 1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година.“.

В Преходните и Заключителни разпоредби на предложения проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 17 февруари 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, се предвиждат някои изменения и допълнения в Наредба № 5 от 27 февруари 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания. Така например в досегашния чл. 9, ал.4, според която Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция изготвя регистър на имотите от картата на възстановената собственост или от кадастралната карта до 30 юни, е променена датата. Крайният срок вече ще е 31 август. Към досегашния чл. 9 се създава нова алинея – 5, която гласи, че „информацията от регистъра по ал.4 се съхранява на електронната страница на ДФЗ-РА в продължение на 3 години, считано от последната календарна година, в която лицето е подало заявление за подпомагане по ал.1.

Променя се срокът, в който кандидатите за директни плащания могат да оттеглят заявлението си или част от него. Уеднаквява се навсякъде терминът „автоматични проверки“.

 

Друга промяна посочва, че „кандидатът за подпомагане може да оттегли подаденото заявление или част от него до момента на извършване на плащането по съответната схема, но не по-късно от 1 декември на годината на подаване на заявлението. Не подлежи на оттегляне част от парцел. Оттеглянето се извършва с писмено искане до съответната ОД на ДФЗ“.

 

Leave a Comment