Ражда се 17-то дете в семейство Менделееви – геният Дмитрий

„Търси божествената и научната истина“, е майчината препоръка, която откривателят на Периодичната таблица на елементите и на агрохимията, следва

Дмитрий МенделеевДнес Гугъл отбелязва 182 години от раждането на руския гений Дмитрий Менделеев (1834 г.) – откривателят на периодичния закон за химичните елементи, бащата на агрохимията, на основните принципи на неорганичната химия, човекът, който установи абсолютната температура на кипене. Тези и други природни закони станаха достъпни за хората благодарение на руския учен-енциклопедист.

Дмитрий Менделеев в най-малкото от 17-те деца в семейството на свещеника-учител Иван Менделеев и съпругата му Мария. Роден е западносибирското градче Тоболск, където завършва гимназия. Съвсем наясно с необичайния интелект на сина си, Мария, след смъртта на мъжа си, се премества в Москва с най-малките си деца, за да може Дмитрий да продължи образованието си. Тя го насърчава „търпеливо да търси божествената и научната истина“. От руската столица, семейството заминава за Петербург, където Дмитрий Менделеев завършва физико-математически факултет на държавния университет. По-късно в същото учебно заведение той става доцент и професор, а когато е на 32 години, е избран за член-кореспондент на Императорската Санкт Петербургска Академия на науките.

Най-голямото откритие на Менделеев е периодичният закон за химичните елементи, който той дефинира на 35-годишна възраст (1869 г.). На основата на този закон той обобщава основните принципи на неорганичната химия, като създава Периодична система на елементите и пръв в историята на химията предсказва съществуването и свойствата на все още неоткритите дотогава елементи — скандий („екабор“),германий („екасилиций“) и галий („екаалуминий“).

През 1860 г. открива абсолютната температура на кипенето. Установил общото уравнение за състоянието на газовете и коригирал уравнението на Бойл-Мариот при прилагането му към реалните газове. Допринася за развитието на метрологията и усъвършенстване на метрологичните уреди, конструкцията на точни везни и теорията на тегленето.

Менделеев е сред основателите на съвременната агрохимия — пропагандира и химизацията в селското стопанство. От 1860 г. до края на живота си се занимава с нефтената промишленост в Кавказ и други нефтени райони в Русия.

На негово име е кръстен химичният елемент менделеевий с атомен номер 101, чиито свойства все още не са добре изучени.

 

 

 

Leave a Comment