В деня на св. Харалампий пловдивските пчелари откриват паметна плоча на Георги Гърдев

Георги Гърдев, сниман по време на урок край пчелин Архивна снимка на "Акация 1899"

Георги Гърдев, сниман по време на урок край пчелин
Архивна снимка на „Акация 1899“

Днес е зимният празник на пчеларите, който се чества в деня на свети Харалампий. Днес се чества и медът, за който се смята, че след благословение в църква, добива още по-голяма сила и свойства да лекува дори и по-тежки заболявания.

Точно в деня на свети Харалампий от общинското сдружение в Пловдив“Акация 1899″ ще открият паметна плоча на създателя на 8-рамковия кошер и учител на пчеларите от областта Георги Гърдев, който почина през 1991 г.. Паметната плоча е на бул. „Руски“ в близост до Дома на младоженците. В тържеството от 13:30 часа ще вземе участие и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. От „Акация 1899“ канят своите членове, почитателите и консуматори на пчелните продукти, и всички пчелари от страната, които работят със системата „Гърдев“, да почетат празника и отдадат почит на всеотдайния изобретател.

Църковните писания разказват, че свети Харалампий е живял през втори век в град Магнезия (Тесалия). Като епископ той е достигнал над 100-годишна възраст. Починал е, защото сам е решил да напусне живота. Това се е случило след като войниците на Септимий Север го пленили за това, че проповядвал християнството.

Властниците изправили стареца пред съда. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога.

Leave a Comment