Данъчни проверяват производителите при 4-те тържища в Южна България

Регистрираните земеделски стопани, които търгуват на едро, трябва да издават касови бележки. Тези, които са на пазарите – документ за придобити доходи

БАПОП на тържището в ОгняновоЗасилени проверки стартира НАП Пловдив по пазарите за плодове и зеленчуци. Под контрола на данъчните ще попаднат обекти, лицензирани по смисъла на Закона за стоковите борси и тържищата, в които се продава собствена и непреработена продукция. Такива на територията на Южна България има четири – в района на Пловдив, в пазарджишкото село Огняново, в Кърджали и в старозагорското село Плодовитово. Съгласно последните изменения в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на приходите от продажби (чл.4, т.2 от Наредбата), производителите, които продават продукцията си на тези четири тържища, са задължени да имат регистрирано фискално устройство и да издават касови бележки.

До 500 лева е санкцията за физическо лице, което не издава касови бележки. При повторно нарушение глобата може да стигне 2500 лева, предупреждават от Агенцията за приходите в Пловдив.

Когато производителите, които са регистрирани като такива и не са търговци по смисъла на Търговския закон, предлагат продукцията си на обособени места (градски пазари), които не са лицензирани като борси или тържища, те следва да издават документ за придобитите от тях доходи според изискванията на Закона за данъците върху доходите на физически лица. НАП Пловдив вече изпрати писма до управителите на общински предприятия в Пловдив, Велинград, Хасково, Димитровград и Харманли, където има отдадени площи за подобна дейност, с апел да предупредят производителите за техните ангажименти. Данъчните планират и постоянно присъствие на тези места, като особено внимателно ще се наблюдава дали регистрираните производители предлагат само собствена продукция или и чуждо производство.

Leave a Comment