Проф. Христина Янчева: Нов център за обучение ще строим с 3.5 млн. лв. в Аграрния университет

Държавното финансиране за направленията „Растениевъдство“ и „Растителна защита“ ще бъде увеличено, а за „Икономика“ и „Туризъм“ – намалено
Проф. Христина Янчева, АУ

Проф. Христина Янчева, АУ

Проф. д-р Христина Янчева, ректор на Аграрен университет – Пловдив пред АгроПловдив

Какво ще е по-различно в Аграрния университет под вашето управление, проф. Янчева?

От тази година влизат в сила промени в Закона за висше образование и нови нормативни документи за висшето образование, свързани със сериозни промени в модела на финансиране  и те ще променят изцяло визията на всички университети според качеството на обучение. Според постановлението оределянето на средставата от държавния бюджет за издръжка на обучението ще е в зависимост от комплексната оценка за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Има три основни елемента, на които ние ще трябва да обърнем внимание. Първият е учебната дейност, в която се включват оценките от институционалната и програмна акредитация на съответното направление. По този индикатор  Аграрният университет (АУ) има достатъчно високи оценки. Вторият, по-съществен индикатор, е оценката на научната дейност, която се извършва  на базата на по-голям брой обективни критерии  като индекс на цитируемост, публикации в международната база данни идр., върху които може да се работи по-целенасочено. Третият индикатор, със значителен принос  при определяне на финансирането е реализацията на студентите и  връзка с пазара на труда.

Преподавателите в АУ имат ли сериозни изяви в международни научни издания?

Да, но предвиждаме да разработим система за стимулиране на преподаватели,  които със своята изследователска дейност и с публикациите си в реферирани списания ще дадат своя принос за повишаване на качеството на работата в АУ. Предстои системата за диференцирането на  финансовите стимули  да се приеме  от Академичния съвет.

По какъв начин ще подобрите критерия за реализация на студентите?

Тук трябва да се обърне сериозно внимание на актуализация на специалностите и да развиваме м специалности, които след това се търсят на пазара на труда от бизнеса. Надяваме се много по-активно да започнем да работим с бизнеса. Негови представители ще бъдат включвани при одобряване на учебните планове, в комисиите за държавни изпити също (което сме правили и досега), ще организираме  повече срещи, в които те ще представят фирмите и дейностите си. Бихме искали да отпускат и стипендии на нашите студенти, за да могат те да се реализират по-лесно. Реализацията е нещо много важно, което по-нататък ще повиши оценката ни за качество и съответно държавното финансиране. Според рейтинговата система, ние имаме две професионални направления, в които сме на първо място в страната – „Растениевъдство“ и „Растителна защита“. Именно поради това сме включени като бенефициенти в оперативната програма „Региони в растеж“, която е за подпомагане на инфраструктурата на висшите училища.

Как АУ ще се възползва от програмата?

Започваме да работим един голям проект за създаване на нов учебен център за практическо обучение на студентите от двете направления – „Растениевъдство“ и „Растителна защита“,  в който   ще има модерни зали за практическо обучение. Поканата за участие в програмата е отворена. На следващия Академичен съвет ще вземем решение да кандидатстваме.  На базата на различни показатели за АУ са определени 3.5 милиона, за които ние трябва да разработим реален проект. Нашата идея е за изграждане на нова сграда, която ще е на мястото, където сега са бараките (между сградата за механизация и спортния комплекс – б.р). Повечето от тях са неизползваеми. В тази постройка ще са обучителните зали по растениевъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, ентомология и други. Тъй като този център ще е близо до прилежащата земя на АУ, идеята ни е студентите да могат да наблюдават  и да работят и при полски условия. Предвиждаме още в новия център да има затворена ботаническа градина, в която ще има по-специфични видове. В момента, със собствени средства изграждаме  оранжерия в двора на университета, която ще бъде една от най-модерните с хидропонно отглеждане на зеленчуци и цветя. За дооборудването ще търсим различни спонсори. Хубавото е, че този корпус за практическо обучение ще бъде в близост и до  учебните сортименти по зеленчукопроизводство, овощарство, растениевъдство и до новата оранжерия.

Докога трябва да подготвите проекта за новия център?

До 30 юни, но вече работим усилено в тази посока. Нужни са много документи, които трябва да подготвим предварително. Средствата, които ще получим, ще са основно за строителство и оборудване, но без научна апаратура. Проектът няма да се изпълни много бързо, но се надявам до 2-3 години центърът да е готов.

Какво друго ще се промени заради новите правила на образователното министерство?

Ще влезем във финансовата системата СЕБРА, която изисква малко по-различен начин на планиране и изразходване на средствата. Всички ВУЗ ще преминат към тази система, но ние, заедно с Музикалната академия, сме първи от провинциалните  университети.

На базата на досегашните оценки за учебната дейност на АУ ще се увеличи ли финансирането от страна на държавата?

Финансирането ще се увеличи  за двете направления – „Растениевъдство“ и „Растителна защита“, защото там сме на първо място сред останалите университети. За съжаление обаче имаме намаляване на финансирането при направленията „Икономика“ и „Туризъм“. При тях издръжката на студент ще стане по-малка от средния норматив за издръжка. За другите две направления – „Растениевъдство“ и „Растителна защита“, издръжката се увеличава отново на база на качеството. Освен това  при туризма и икономиката ще имаме вече по-малък брой студенти, защото на база на променения Закон за висшето образование, броят на студентите държавна поръчка се изчислява по друга формула, в която влизат оценка от акредитация, научна дейност и реализация.

А как стои въпросът с платеното обучение?

Ще имаме право за направленията с акредитационна оценка над 8, каквато имат всички направления с изключение на направление „ Туризъм“.  Предстоят  сериозни промени, които ще се реализират  постепенно до 2020 г., съгласно  съгласно стратегията  за висшето образование и ние ще трябва да се адаптираме към тези промени. Научната дейност  също ще се финансира по нов начин, съгласно постановление, в което са описани обективните критерии за оценка.

Къде е мястото на обучението за биологично земеделие?

Обучението по специалност „Биологично земеделие“ е в направлението „Науки за земята“.

Ще бъде ли защитена специалност?

Има предложение за постановление,  с което ще  се определят приоритетните направления. В него са включени  направленията „Растениевъдство“, „Растителна защита“ и „Животновъдство“. Може би по-нататък ще бъдат определени и защитените специалности. Вероятно ще направим предложение за  специалностите „ Биологично земеделие“  и „ Зооинженерство“ като важни за развитие на отрасъла селско стопанство.

Ще участва ли АУ с проект в друга програма на МОН – „Наука и образование за интелигентен растеж“?

В тази програма има две възможности. Да участваме в създаването на Център за върхови постижения и  Център за компетентност. Всички ВУЗ в Пловдив, с подкрепата на общината се обединихме да работим заедно, за да можем да спечелим проект за създаване на Център за върхови постижения на територията на града, в приоритетното направление „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии“.  С проект за изграждане на Център за компетентност ще кандидатстваме заедно с Университета за хранителни технологии.

Благодаря! И успех!

Leave a Comment