Изнасянето на дървесина от горите ще бъде забранено при влажно време

Транспортирането в почивните дни ще се допуска само след уведомяване на горските власти, според заповед на министъра на земеделието

гора, планина до х. ЗдравецТранспортирането на дървесина може да бъде забранено в периодите, когато влажността на почвата при трайните горски пътища без настилка, е висока. Това се вижда от заповед на земеделския министър Десислава Танева от 14 март. Причината е в опасността от повреждане и разрушаване на тези пътища, от една страна, и в замърсяването на общинската и републиканска пътна мрежа.

„Транспортирането на дървесина, добита от горските територии – държавна собственост, от временните складове, да се извършва в периоди, в които това няма да доведе до повреждането или унищожаването на трайни горски пътища, както и до замърсяването на асфалтовите пътища от общинската и републиканската пътна мрежа до степен, затрудняващ преминаването по тях“, се казва в документа. В случай, че се допусне транспортиране на дървесина, в резултат на което горският път е повреден, съответното държавно горско стопанство/държавно ловно стопанство (ДГС/ДЛС), в чиито териториален обхват попада пътя, осигурява възстановяването на пътя в първоначалното му състояние.

За да не се налагат тези допълнителни разходи, съответните директори на регионалните инспекции по горите ще имат право да забранят достъпа до горска територия по предложение на горските или ловните стопанства.

В частите от насаждения от горските територии – държавна собственост, граничещи с републиканската и общинска пътна мрежа, около туристически обекти и маршрути, ще могат да се провеждат само отгледни, санитарни и принудителни сечи.

Транспортирането на дървесина, добита от горските територии – държавна собственост, в почивни дни ще се допуска след уведомяване на централното управление на държавното предприятие и съответната регионална дирекция по горите за сведение.

Leave a Comment