Капкова система за 800 дка царевица в Калековец

капково напояване при царевицаЗемеделският производител Деница Атанасова от с. Панчарево, Софийска област, възнамерява да инвестира в капкова система за напояване на царевица и зеленчуци в пловдивското село Калековец, община Марица. Системата ще е мобилна и ще черпи вода от река Стряма.

Забележителното е, че наетата от земеделския производител земя е попада върху 105 поземлени имота, които се намират в две местности.

Доскоро капковото напояване се прилагаше най-вече при зеленчуци и овощни градини. В последните години зърнопроизводители от Северна България инвестираха в тази поливна технология, която увеличава добивите с 30-40%. За Южна България осигуряването на вода за напояване на полето е още по-необходимо заради по-високите температури и по-сухия климат.

От Министерството на земеделието и храните не веднъж са изразявали увереност, че при отваряне на мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ в началото на юли т.г. ще бъдат допустими за финансирани и проекти с поливни системи – нещо, което бе изключено като възможност при първия прием миналата година. Според песимистите  тромавата процедура по одобрение на водната стратегия, възложена на Световната банка, ще лиши фермерите от тази възможност и при втория прием, който най-вероятно ще е последен за тази инвестиционна подмярка.

Leave a Comment