Пак протест пред МЗХ – на пчелари. Пловдив не участва

работна среда в пчелинаИ днес, след вчерашния протест на животновъдите, ще има недоволни пред Министерството на земеделието и храните. Членове на Съюза на българските пчелари и Обединен български пчеларски съюз ще се съберат в 13 часа, за да изразят несъгласието си със заповедта на директора на Агенцията по храните, с която се разрешава на фермерите да третират семената за посев с опасни за пчелите пестициди.

От пловдивското сдружение „Акация 1899“ информираха, че няма да участват. „Принципно сме против възстановената у нас употреба на неоникотиноидите, но смятаме, че този протест е закъснял, тъй като семената на пролетниците вече вероятно са третирани с тези пестициди. И освен това не членуваме в съюзите, които организират протеста“, обясни председателят Николай Гайдов. Той отново напомни болната за бранша тема, че пчеларите все още не са се обединили, за да може техните несъгласия и мнения по нормативите, да имат солидна представителност.

Преди две години, след протести на пчелари в цяла Европа, Европейският съюз наложи мораториум върху използването на тези химикали. Въпреки това Агенцията по храните разреши употребата им у нас още през февруари. С тях се третират семената за пролетна сеитба на царевица и слънчоглед. Установено е, че те влияят смъртоносно на пчелите и имат канцерогенен ефект.
На днешния протест пчеларите ще внесат декларация с искания до министъра на земеделието, а до края на годината Европа трябва да реши дали мораториумът върху опасните пестициди да отпадне или да стане постоянна забрана.

1 Comment

  1. зс каза:

    И 20лв е де мини мис е МИЗЕРИЯ .СПРАВКА С ДРУГИТЕ СЕКТОРИ СУБСИДИЯТА ЗА 1 ИКОНОМИЧЕСКА ЕДИНИЦА В РАСТЕНИЕВЪДСТВОТО 80 ДЕКАРИ ,ЖИВОТНОВЪДСТВОТО 3,5КРАВИ И.Т.Н. Е ОКОЛО 3200ЛВ .33 ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА СЪЩО СА ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКА ЕДИНИЦА И БИ ТРЯБВАЛО СУБСИДИЯ ДА Е РАВНА ПО СТОЙНОСТ СЪС ОСТНАЛИТЕ СЕКТОРИ ИЛИ 3200 :33 =96,96ЛВ.Тогава вече няма да см

Leave a Comment