БАБХ: Два опасни неприятеля по царевицата и слънчогледа могат да провалят реколтата

нива със слънчогледУпотребата на неоникотиноиди е разрешена от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради нарастване на плътността на два икономически важни неприятеля при царевицата и слънчогледа – Сивият царевичен хоботник и Телените червеи. Това е отговорът на агенцията, даден заради протеста на пчеларите, който се проведе днес пред министерството на земеделието и храните. Недоволството на производителите на мед е в резултат на преустановената през февруари от страна на БАБХ забрана за употреба на неоникотиноидни инсектициди, които вредят и на пчелите.

Употребата на препаратите е разрешена с определени рестрикции и мерки за ограничаване на риска съгласно изискванията на европейски регламент.

Освен това вече е създадена работна група от експерти, представители на пчеларски асоциации и заинтересовани неправителствени организации за наблюдение на ограничената и контролирана употреба на два неоникотиноидни продукта за растителна защита. Решението е взето по искане на неправителствения сектор, на среща между представители от Министерство на земеделието и храните, БАБХ, пчеларски асоциации и неправителствени организации, която се проведе в средата на месец март. Целта е да се гарантира стриктното спазване по ограничената употреба и предпазването от евентуални вреди на пчелните семейства.

От БАБХ съобщават още, че неоникотиноидите са разрешени за използване и в Полша, Естония, Финландия, Унгария и Румъния. В периода от 2014 и 2015 година те са били позволени също в Германия, Дания, Латвия, Великобритания, Финландия, Испания.

Обеззаразяването на семената с пестицидите, които предизвикаха недоволството на пчеларите, остава единствената възможност за ефективен контрол на тези вредители при двете култури. Ако не се води ефективна борба срещу двата неприятеля, това ще доведе до намаляване на средните добиви, нарастване броя и плътността на различните видове почвени неприятели и ще се увеличи размерът на пропадналите площи, засети с тези култури, заявяват от БАБХ.

Leave a Comment