Местят две противоградови площадки в Пловдив и Пещера

 

Концепцията за Борба с градушките предвижда тя да се води със самолети

градушкаДве противоградови ракетни площадки ще бъдат преместени. „Едната е в Пловдив, другата е в Пещера“, съобщи по време на парламентарния контрол земеделският министър Десислава Танева. Всъщност, става въпрос за преместването на ракетната площадка в околностите на село Крумово, тъй като е в близост до „Летище Пловдив“. Новата ще защитава същата територия, но ще бъде на по-отдалечено място от аеропорта. За площадката до Пещера доскоро не е имало решение къде точно да е новото ѝ място. Тя обаче, така или иначе, не е функционална и дори и да я премахнат, това няма да е от съществено значение, обясни наш източник.

В парламента министър Танева съобщи още, че има нова концепция за увеличаване на защитените от Агенцията за борба с градушките защитени земеделските площи. Концепцията се готви в продължения на шест години, обясниха запознати. Тя предвижда защитата от градушки да се увеличи не чрез изграждане на нови ракетни площадки, а чрез използване на авиацията. Именно те ще въздействат върху градоносните облаци и ще предизвикват изваляването им като дъжд, а не като ледени зърна. В концепцията е заложено да се обяви обществена поръчка за тази услуга. Когато документът бъде завършен, той ще бъде публикуван за обществено обсъждане, заяви министърът.

В пленарна зала Десислава Танева обясни, че няма да бъдат закривани площадки, а Изпълнителната агенция за борба с градушките ще осигури същия размер противоградова защита на 17 млн. дка, както миналата година.

Тази седмица от Националната асоциация на зърнопроизводителите изразиха притеснение от евентуални трусове и затруднения в работата на ИА „Борба с градушките” при осигуряване на противоградовата защита на селскостопанската продукция.

„Затруднения в оперативната работа на противоградовите площадки по време на градобитния сезон могат да се окажат пагубни за поминъка на хиляди селскостопански производители от различни земеделски браншове и да нанесат необратими и фатални щети върху земеделската продукция“, се казва в становището на НАЗ.

Асоциацията настоява да не се закриват ракетни устaновки, да се гарантира достатъчен бюджет за противоградови ракети, както и да се осигури оптималният брой служители на ракетните площадки за безпрепятствено провеждане на противоградовата защита при всякакви условия.

Leave a Comment