Компенсацията за заразния дерматит ще е 1070 лева за крава

Министерството ще обезщети първите шест пострадали ферми с близо 200 хил. лв.
Танчо Колев

Танчо Колев

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева одобри близо 200 хил. лв. за обезщетение на стопаните на убитите заради Заразен нодуларен дерматит животни. Средствата са за първите шест стопанства, които пострадаха в селата Воден, Черногорово, Радиево и квартал Марийно, град Димитровград, както и в старозагорските села Воденичарово и Бяло поле. Обезщетенията ще бъдат изплатени от съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

Животните бяха умъртвени като мярка за овладяване на разпространението на болестта Заразен нодуларен дерматит и свеждане до минимум риска от разпространение на заразата.

Известно е, че само в Хасковска област унищожените животни са около 150. В Старозагорско броят е значително па-малък, но липсва информация колко точно са.

Според Танчо Колев, председател на животновъдна асоциация, днес в министерството са решили компенсацията да е 1070 лева за крава.

В четвъртък ще има Консултативен съвет по животновъдство, на който ще бъде поставен въпроса за обезщетенията. Браншът ще настоява за значително по-голям размер на компенсациите и скоростно ваксиниране на животните.

Leave a Comment