Мярка 7.6 за храмовете отворена при строг контрол на стойностите в проектите

Храмът "Свети Антоний Велики" в Мелник

Храмът „Свети Антоний Велики“ в Мелник

От днес, 9 май, до 3 юни подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е отворена за прием на заявления и проекти. Документи ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Общият размер на помощта по този прием е левовата равностойност на 25 милиона евро.

Стойността на един проект не може да е по-висока от левовата равностойност на 400 хил. евро, а в рамките на целия програмен период тя може да достигне максимум 1 млн. евро.

Финансирането е 100 процента, ако обектът няма да начислява приходи и 75 на сто в случай, че след обновяването му ще генерира приходи.

В Разплащателна агенция ще работят с референтни стойности на дейностите, които ще се финансират, така че да не се допуснат проекти със завишени параметри.

„За всеки заявен за финансиране разход, който към датата на подаване на заявлението за подпомагане не е включен в списъка на допустимите разходи, кандидатът трябва да представи най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат наименование на оферента, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, подробна техническа спецификация на активите/услугите, цена в левове или евро с посочен ДДС. Кандидатът представя и решение за избор на доставчика/изпълнителя, запитване за оферта по образец, а когато не е избрал най-ниската оферта – писмена обосновка за мотивите, обусловили избора му. В тези случаи РА извършва съпоставка между размера на разхода, посочен във всяка от представените оферти, като одобрява за финансиране разхода до най-ниския му размер, освен ако кандидатът е представил мотивирана обосновка за направения избор, основан на икономическите особености и технически решения на строителния метод и/или предоставената услуга“, пише в наредбата по прилагане на подмярка 7.6.

Подмярка 7.6 има за цел да повиши качеството на живот и да запази културната идентичност и традиции в селските райони. Финансовата помощ се предоставя за възстановяване, реставрация, ремонт и/или реконструкция на сгради с религиозно значение. Допустими са и дейности по вертикалната планировка и подобряване на прилежащите пространства.

 

Leave a Comment