Турска фирма изкупува билки кеш без да плаща данъци

От асоциацията на билкарите и гъбарите искат екоминистерството да издава на берачите „билкарски билет“ по подобие на ловния

Марлена СтояновскаТурска фирма, която е организирала  изкупвателни пунктове в много райони на страната, купува билки кеш без да плаща данъци. Това съобщи Марлена Стояновска, председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите пред Bloomberg TV Bulgaria. Тя призова НАП да обърне внимание на този нов купувач, който е известен в много селата, вместо да проверява единствено дружествата, които са коректни в данъчните си задължения към държавата. В момента фирмата приема липа от берачите. „Това е разграден двор, на който трябва да се сложи ограда“, посъветва Стояновска.

Годишният добив на билки у нас е около 5-6 хиляди тона, от които 80 процента са диворастящи. 70 на сто от износа е към Германия. Пазарът с билки надхвърля 15 милиона евро годишно, посочи Десислав Дионисиев, създател на дружеството „Биопрограма“.

Въпреки че дружествата, които изкупуват билки, създават работа на най-уязвимите групи, и в същото време поддържат живота в селата, те не срещат държавна помощ. За да може един билкосъбирач да работи законно, той трябва да предплати такса за годишната си дейност. Абсурдно е това да се изисква от най-бедната част от населението, коментира Марлена Стояновска. Предложението на асоциацията, направено тази година пред екоминистъра, е да се въведе по подобие на ловния билет – билкарски.

Денислав Дионисиев, чиято фирма работи и в Полша, сравни дейностите в двете държави като 5 към 1 в полза на Полша. По думите му, там преобладават малките семейни стопанства с по 10-15 дка. Доста от тях отглеждат култивирани билки с високо качество. Повечето вече са сертифицирани като „био“.

 

Leave a Comment