Слави Трифонов: При търговията с плодове и зеленчуци ДДС не се внася, но може да се източи

Слави Трифонов

Слави Трифонов

При търговията с плодове и зеленчуци ДДС не се внася в хазната, твърди председателят на Съюза на градинарите в България Слави Трифонов в интервю пред БНР. Проблемът е, че хазната може да се ощети и по-друг начин – чрез източване на данъка. „Другата страна на въпроса е, да пътуват едни документи за експорт на плодове и зеленчуци, да се връщат подпечатани и да се кандидатства за ДДС пред бюджета. Това вече се казва чисто източване“, каза той.

Според председателя, 85 на сто от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводява, а 60 % от производителите у нас работят в сивия сектор. „Ако не се промени ситуацията, скоро на пазара няма да има български плодове и зеленчуци“, предупреди Трифонов.

По думите му, няма друга такава държава в света, в която търговец, натоварен с плодове и зеленчуци да може да спре, да го отвори и да продава. 

Производителите настояват за по-добро подпомагане на сектора и ползване на румънския опит, който задължава поне 51 процента от храната на пазарите да е местно производство.

Leave a Comment