Държавата хариза на общините Пловдив и Варна своя дял в Международния панаир

Решението сложи край на илюзията, че държавните акции на изложбения център ще се продадат през борсата или ще отидат при сериозен инвеститор

Panair-24.09.2015Днес правителството хариза на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, гр. Пловдив.

Община Пловдив получава 11 607 385 броя акции, представляващи 20,63% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, а община Варна – 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на дружеството.

Решението на Министерския съвет е мотивирано така: „Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България.“

Първият коментар на икономисти от Пловдив е, че решението е „истинска мъгла“. Защо държавата е избрала и Варна като донор, е въпрос, който към момента няма отговор. Известно е, че мажоритарният собственик Георги Гергов притежава в морската столица имоти, а освен това държи курортния комплекс „Слънчев ден“, който е в близост до Варна и е в рамките на общината.

„Жалко“, коментира новината Ивайло Андонов, директор на инвестиционния център на „Елана“ в Пловдив. Той припомни, че бившият икономически министър Трайчо Трайков беше заявил намерение държавния дял в панаира да бъде продаден през Българската фондова борса. „Години наред никой в правителствата не задейства изпълнението на това намерение.“

Освен това нито един икономически министър не успя да накара управлението на Международния панаир да публикува в Търговския регистър годишен финансов отчет на акционерното дружество. Финансовото състояние на изложбения център е абсолютно неясно. „Ако акции на компанията бяха продадени през борсата, панаирът щеше да е задължен да публикува периодични отчети и щеше да е на светло“, каза Андонов.

Подаръкът, който държавата прави на двете общини, е безсмислен от гледна точка на икономистите. И двете общини са показали и доказали, че са лоши стопани на имуществото си. Ако правителството бе продало на минимална цена дяла си в панаира на международен или солиден български инвеститор, за Пловдив щеше да има надежда. С този акт властта като че ли затвърждава и подобрява позициите на Георги Гергов, подозират икономистите.

Дружеството „Пълдин туринвест“, в което мажоритарен дял държат приближени на Георги Гергов, а община Пловдив участва с 25%, е преобладаващ собственик на панаира с 50.37% дял. А Министерството на икономиката притежаваше 49.63 на сто. С решението на правителството, община Пловдив, заедно с дела си в „Пълдин туринвест“ ще държи  33.39 на сто от акциите на панаира. Проблемът е, че общината няма възможност да наложи никакво решение в събранията на „Пълдин туринвест“, и дружеството си остава главния диригент в съдбата на панаира.

 

Leave a Comment