Марин Райков мечтае да се раздели с властта

Заподозрените за подслушванията са невинни до доказване на противното, заяви служебният премиер
Марин Райков

Марин Райков се надява скоро да се завърне в Париж

„Трудно е да оказваш натиск върху служебен премиер чрез заплахата да отнемеш властта му, защото самият премиер мечтае да се раздели колкото се може по-скоро с нея.“ С тези думи служебният премиер Марин Райков отказа да коментира въпроса за нападките срещу него, отправен му в студиото на бТВ. Той допълни, че нито един министър от временния кабинет не се е пристрастил към властта и дори с радост чака момента, когато ще се върне към старите си задължения. За Райков това означава да се завърне в посолството в Париж.

На въпроса за подслушваният премиерът отговори, че темата не е в обръщение. Според него е по-важно да се се разбере дали наистина е имало такава практика. Ако е имало – това е скандално и недопуснимо. Но ако е нямало, тези които са се притеснявали, че са били подслушвани, ще се успокоят. „ Прокуратурата си върши работата. Всички, които са обект на подозрение, са невинни до доказване на противното“, каза Марин Райков.

Служебният министър прецени 45-дневната работа на кабинета като успешна. „Внесохме успокоение в хората, че започнахме дебата за диспропорциите в енергетиката. Започнахме дебата за управлението на средствата в държавните дружества и ще го доведем докрай. Запазихме финансовата стабилност, не създадохме усещане за натиск върху чуждестранните инвеститори. Направихме някои жестове и в социалната сфера”, изброи Райков.

Като „отличниците“ сред министрите си той посочи двете си вицепремиерки и финансовия министър.

В тази връзка той коментира и проверките на прокуратурата срещу бившите министри Цветан Цветанов и Лиляна Павлова така: „Очевидно е, че прокуратурата е независима, главният прокурор Сотир Цацаров го доказа категорично“.

Марин Райков потвърди, че двамата с назначилия го президент Росен Плевнелиев са „на една вълна“, че имат много добър, откровен диалог, чести срещи и че основната му грижа е да не излъже доверието на българските граждани и на президента.

Leave a Comment