В. Грудев: Област Благоевград губи шанс за финансиране на В и К проекти

dsc_2374Общините в област Благоевград не могат да кандидатстват за финансиране на проекти за водоснабдяване и канализация, тъй като водният сектор не е консолидиран. Това информира зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в Благоевград. През лятото от регионалното министерство съобщиха, че 14 общини в 4 области (Пазарджик, Благоевград, Ловеч и Кюстендил) на страната бавят реформата във водния сектор. Това означава, че на територията на съответните проблемни области има не един, а няколко ВиК оператори.

По тази причина общините в Благоевградско са кандидатствали с проекти за дребна по мащаб инфраструктура, която включва основно изграждане и рехабилитация на пътища и улици. Общините в областта са подали 58 проекта за над 102 млн. лв. в първия прием по общинските мерки на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Те са били най-активни с проекти по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от ПРСР 2014-2020 г.

„През изминалата година по ПРСР 2014-2020 г. имаме сключени договори със земеделски производители в Благоевградска област на стойност 59 млн. лв. Основно те са за модернизация на земеделски стопанства и инвестиции в преработка на земеделски суровини“, добави още Васил Грудев.

В Благоевград заместник-министър Грудев и кметът на общината д-р Атанас Камбитов откриха и фермерски пазар в областния център.

Leave a Comment