От 13 декември етикетите на храните трябва описват добавки, алергени, калории
На 13 декември т.г. изтича 5-годишния преходен период, след който всички малки предприятия трябва да изпълняват регламент на ЕС 1169/2011, свързан с етикетите на храните. Новите правила имат за цел да гарантират, че потребителите получават по-ясна и пълна информация, относно съдържанието на храните, припомнят в последния си бюлетин от „Активни потребители“. Регламентът се прилага за всички храни, предназначени за крайния потребител (вкл. в заведения, училища, болници и др.).
Според новите правила етикетите трябва да предоставят информация относно наличието на добавки в храните, алергенен ефект или ефект на непоносимост. Тези вещества или продукти се посочват в списъка на съставките с техните точни наименования, като чрез шрифта, големината или цвета трябва да ги отличава от останалите съставки. По този начин се подпомага потребителите да направят информиран и безопасен избор за това, което ще консумират.
Хранителните стойности трябва да се изразяват чрез количество в 100 гр или в 100 мг и да съдържат информация за енергийната стойност (калории) на съответния продукт, както и да са описани количествата мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол.