Шест месеца и максимум 25 дка се дават за РЗ препарати с контролирана употреба

растенияСамо за шест месеца и върху най-много 25 дка могат да се използват препарати за растителна защита за ограничена и контролирана дейност. Това е записано в чл. 24 и последващите текстове в проекта на наредба за разрешаване пускането на пазара и употребата на продукти за растителна защита. Той е публикуван на електронната страница на Министерството на земеделието и храните. Разрешението за ползването на продукти, които носят опасност за растенията, се дава след процедура, която изисква обосновка, информационен лист за безопасност и други документи. Българската агенция по безопасност на храните се произнася дали да разреши употребата на съответния препарат, като може да изиска научна оценка от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Препаратите могат да се използват и за научоизследователска и научно-развойна дейност. Третираните растения и растителни продукти, които могат да бъдат използвани за храни или фуражи, се унищожават по методика, утвърдена със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

С проекта на наредба се въвеждат критериите за определяне на професионална и непрофесионална категория на употреба на продукти за растителна защита. Определя се изискване продуктите за растителна защита, заявени от различни лица, да се разрешават с различни търговски наименования. В случаите на вече използвано или заявено търговско наименование, може отново да бъде заявено при разрешаване на друг продукт на друг заявител, само в случаите когато се представя писмено съгласие или споразумение с предходния притежател на разрешението за пускане на пазара и употреба на ПРЗ.

Определя се и условие за прилагане чрез въздушно пръскане да се одобряват единствено препарати за растителна защита когато не са категоризирани в първа професионална категория на употреба.

Leave a Comment