Преди 19 г. в Хонконг избиват 1.25 млн. птици, за да спрат опасен щам на птичи грип

У нас вирусният щам е друг и се понася леко от хората

птичи грип, петли, кокошкиПо-новата история разказва, че на 29 декември 1997 г. в обособения китайски административен район Хонконг местните власти избиват всичките 1.25 млн. птици в страната. Причината е щамът H5N1 на птичи грип.

Всичко започва през месец май, същата година, когато 3-годишно местно момченце е прието в болница с възпалено гърло и други признаци на настинка. По-късно детето изпада в треска и през същия месец умира. Започват изследвания за причината за смъртта на малкото момченце. Първи учени в Холандия установяват, че болестта и страданията на детето се дължат на вирусен грип, причинен от щама H5N1.

Ян де Йонг – ученият, който установява този факт, бил стъписан. По-късно той разказва, че до момента се е знаело, че щамовете, които причиняват грип по хората са H1, Н2 и H3. Смятало се е, че H5 и нагоре засяга само птиците. За пръв път в историята е установено, че вирусен щам по птици може да бъде опасен за човек.

„Мислех си, че знаем правилата. Но лабораторните изследвания ги разбиха. Бе все едно часовникът да удари 13 пъти“, разказва холандецът. Той веднага се отправя за Хонконг. Японският епидемиолог Кейджи Фокуда също пристига на място с ужасяващата тревога, че светът е пред пандемия.

За да спрат разпространението на вируса, властите взимат решение да убият всички стопански птици на територията на административната китайска единица. Другото, което правят, е да спрат вноса на птици от континенталната част на Китай.

АгроПловдив потърси пресцентъра на БАБХ, за да разбере повече за грипния щам, който поразява птиците у нас. Оттам обясниха, че вирусът е H5N8. Той e от най-слабо патогенните вируси, предава се и на човек. Заболяването се понася леко, ако въобще се прихване, увериха от Агенцията по храните.

Тази есен и досега H5N8 е установен в много европейски държави – първо в Унгария, после в Австрия, Германия, Холандия и Великобритания. Открит е като причина за смъртта на диви птици в други европейски страни. Огнища на H5N8 са били докладвани в Индия, Израел, Южна Корея, Тайван и Русия. Агенцията по храните съобщи за три огнища у нас на птичия грип с този щам на 19 декември. Вчера, 28 декември, бе решено да се състави междуведомствен щаб за контрол и спиране на заразата. 

Най-големи поражения от птичия грип H5N8 (инфлуенца) в страната има в Пловдивска област.

 

 

Leave a Comment