Нови условия от 2017 г. за обвързаните плащания при плодове (Проект)

градина със сливи

Производителите на сливи и десертно грозде ще получават пълен размер на обвързано подпомагане за първите 30 хектара, ако докажат, че са реализирали на пазара минимум 780 кг/дка сливи и 450 кг/дка десертно грозде. За масивите над 30 хектара те ще получат намалено плащане като съотношението между редовното и намаленото плащане ще е 1.5 към 1. Това е записано в проекта за изменение и допълнение на Наредба 3 от февруари 2015 г., който касае и плодовете. Проектът е публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните.

Ето и измененията, които се предлагат:

Създава се чл. 29а:

Чл.29а(1) Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за сливи и десертно грозде имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват минимум 0,5 ха (заедно и поотделно) допустими за подпомагане площи със сливи и/или десертно грозде.

(2) Заявените площи подлежат на подпомагане, когато:

1. земеделските площи, заети с изброените култури, са с минимална площ на парцела 0,1 ха;

2. отговарят на условията за подпомагане по смисъла на член 32, параграфи 2, 3 и 4 от Регламент (ЕС) № 1307/2013;

3. от тях през годината на заявяване е получен и реализиран на пазара минимален добив от сливи и/или десертно грозде, съгласно приложение № 5.

(3) Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30-я ха. Съотношението между двата размера на подпомагането е 1,5:1.

Мотиви за промените в Наредба 3/2015 г. на зам.-министър Цветан Димитров:

Анализът на икономически резултати в сектора на плодовете и обвързаната подкрепа за 2015 г. показва, че участието на обвързаната подкрепа в направените разходи по технологична карта е най-голямо при орехите – почти 70%, следвано от десертното грозде с 43,07%, сливи с 32,19 % и др. Най-големият брутен марж и съответно нетен доход се формира при малини, ягоди, орехи, ябълки, круши. Това определя дела на обвързаната подкрепа при тези култури спрямо нетния им доход като най-нисък. По отношение на дела на обвързаната подкрепа в разходите за производство категорично на първо място са градинският зелен грах и тиквите, при които стойността на разходите е по-ниска от размера на обвързаната подкрепа (съответно 128% и 101%). На трето място с над 50% дял на субсидиите от обвързаната подкрепа са разходите при зеления фасул – 61%, с висок дял са и пъпешите с 41%, зелето с 34% и дините с 30% като дял на подпомагането от разходите. Най-голямо участие на обвързаната подкрепа във формирания нетен доход има при кромида – 69%, патладжана – 66%, дините – 62%, и тиквите – 42 %.

2 Comments

  1. зс каза:

    Страшно много са завишени добивите при ябълките с повече от 100% !!!Какво се опитвате да направите?И без това реален пазар за плодовете няма ДЪРЖАВАТА НЕ Е СЪЗДАЛА УСЛОВИЯ ЗА РЕЛИЗАЦИЯ НА ПРОДУКЦИЯТА А ИЗИСКВА ЗАВИШЕНИ РЕАЛИЗИРАНИ ДОБИВИ КЪДЕ ДА ГИ РЕАЛИЗИРА ПРОИЗВОДИТЕЛА МОЖЕ БИ НА СЛИВЕН ЗА 5СТ НА КГ. ИЛИ НА КРИЧИМ ЗА 10СТ НА КГ.?

    • Bojanka каза:

      НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАРА ЗА ЯБЪЛКИТЕ И НИЕ СМЕ ЕДНИ ОТ ВАС.НАКРАЯ ЩЕ ГИ ДОНЕСЕМ ПРЕД МЗХ ДА ГИ ПРОДАВАТЕ И ДА ПЕЧЕЛИТЕ С НАШИЯ НЕПОСИЛЕН ТРУД.ХАЙДЕ ДА ВИ Е ЧЕСТИТА 2017 г

Leave a Comment