От обвързаните плащания за зеленчуци отпадат грах, зелен фасул и тикви (Проект)

тиквиАко по Наредба 3 от 2015 г. обвързано подпомагане се полагаше за 15 вида зеленчуци, то от 2017-а година от схемата отпадат грах, зелен фасул и тикви. Това е предвидено в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2015 г.

В проектонаредбата се посочва, че ще се подпомагат домати, пипер, краставици, корнишони, кромид лук (зрял), патладжан, моркови, чесън (зрял), картофи, и/или със зеленчуци – оранжерийно производство (заедно или поотделно) от следните видове култури: домати, пипер, краставици.

Друга новост, която важи както за производството на зеленчуци, така и за производството на плодове, е, че пълната ставка се получава само за площи с размер до 30 хектара. По-големите стопанствата ще получат за земята над 300 дка намалено плащане. Редовната и намалената субсидии ще са в съотношение 1.5 към 1.

В края на юли 2016 г., когато земеделският министър представи пред браншовите организации намеренията за промяна на обвързаните плащания, бе съобщено, че подпомагането за главесто зеле, дини и пъпеши ще бъде редуцирано с 50% спрямо останалите субсидирани по схемата зеленчуци. В проектонаредбата се създава нов член – 30 а, в който обаче тази редукция не е упомената.

Той гласи следното:

§ 23. Създава се чл. 30а:

„(1) Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за главесто зеле, дини и пъпеши имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват минимум 0,5 ха (заедно и поотделно) допустими за подпомагане площи от главесто зеле, дини и/или пъпеши – полско производство.

(2) Заявените площи подлежат на подпомагане, когато:

1. земеделските площи, заети с изброените култури, са с минимална площ на парцела 0,1 ха;

2. през годината на заявяване на тях се отглеждат зеле, дини и/или пъпеши – полско производство;

3. отговарят на условията за подпомагане по смисъла на член 32, параграфи 2, 3 и 4 от Регламент (ЕС) № 1307/2013;

4. от тях през годината на заявяване е получен и реализиран на пазара минимален добив от заявените за подпомагане зеле, дини и/или пъпеши, съгласно приложение № 5.

(3) Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане хектари, от които земеделските стопани са реализирали минималното количество зеле, дини и/или пъпеши по ал. 2, т. 4. Подпомагат се толкова от допустимите хектари, за колкото са представени доказателства за реализирано минимално количество зеле, дини и/или пъпеши.

(4) Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30-я ха. Съотношението между двата размера на подпомагането е 1,5:1.“

От тази година обвързаните плащания за плодове и зеленчуци ще са достъпни само за тези, които могат да представят счетоводни документи за реализираните на пазара минимални количества продукция от декар площ. Минималната продукция на единица площ е завишена. (Виж тук какви са минималните изискуеми добиви за плодове и зеленчуци.)

В проектонаредбата се създава и нов член, който гласи следното:

„Чл.34а. При определяне на размера на подпомагането по схемите по чл.18, т.9-14, заявената и допустима площ се намалява съответно при недостигане от страна на кандидата на определения съгласно Приложение № 5 добив от съответните плодове или зеленчуци от заявените от него по схемата площи.“

Мотиви за промените в Наредба 3 на зам.-министър Цветан Димитров:

„По отношение на дела на обвързаната подкрепа в разходите за производство категорично на първо място са градинският зелен грах и тиквите, при които стойността на разходите е по-ниска от размера на обвързаната подкрепа (съответно 128% и 101%). На трето място с над 50% дял на субсидиите от обвързаната подкрепа са разходите при зеления фасул – 61%, с висок дял са и пъпешите с 41%, зелето с 34% и дините с 30% като дял на подпомагането от разходите. Най-голямо участие на обвързаната подкрепа във формирания нетен доход има при кромида – 69%, патладжана – 66%, дините – 62%, и тиквите – 42 %.“

 

 

Leave a Comment