МЗХ няма да отмени забраната за лов на пернати, въпреки протеста на ловците

Ежедневното влошаване на епизоотичната обстановка е причина за тази превантивна мярка
щъркел

Каца или ще полети?

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) няма намерение да отмени забраната за лов на диви птици и за разселването им въпреки получените протестни писма от страна на ловците. Това обявиха днес от пресцентъра на министерството. Причина за твърдата позиция е експанзивното разрастване на заразата от Инфлуенца (птичи грип) в страната. Стотици хиляди промишлено отглеждани птици, както и домашни животни вече са унищожени с цел да се спре разпространението на вируса, който е високопатогенен и потенциално опасен и за хората, се посочва в съобщението.

От МЗХ напомнят, че мярката е с превантивна цел. Заповедта за забраната на лов и разселване на пернат дивеч е по предложение на Националния кризисен щаб, в който участват представители на МЗХ, БАБХ, МЗ, ДАНС, МВР и ГДНП заради ежедневното влошаване на епизоотичната обстановка.

Провеждат се срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участие на официални лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, с мерките за контрол , надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците, се казва в съобщението.

Забраната цели да се опази живота, здравето и имуществото на всички граждани на Република България. Епизиоотичната обстановка в страната, по повод на разпространението на заболяването инфлуенца по птиците, се наблюдава денонощно.

Отчита се увеличаване на засегнатите стопанства, като болестта бе констатирана и при някои видове диви птици. Установените диви птици със заболяване са от високопатогенен щам.

„Предвид на посоченото, считаме че превантивните мерки са крайно наложителни, за да се опази здравето на хората и тяхното имущество. Разчитаме на съдействие от страна на обществеността за своевременното подаване на сигнали с информация за намерени болни или мъртви птици на територията на страната. Ограниченията ще отпаднат веднага след преодоляване на кризисната ситуация и намаляване интензитета на възникване на огнища“, посочват от МЗХ.

Leave a Comment