До сформиране на нов УС на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов остава на поста

проф. Светла Бъчварова

Светла Бъчварова

До сформирането на нов Управителен съвет (УС) на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов ще изпълнява ангажиментите си като изпълнителен директор на фонда. По процедура той трябва да бъде освободен с решение на УС на фонда, след което същия УС следва да одобри новия директор. Това съобщи пред БНР доскорошният депутат и член на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова. 

Формирането на нов УС  на фонда е предшествано от избор на заместник-министри в няколко министерства, тъй като те участват в съвета, според Устройствения правилник на ДФ“Земеделие“. Най-малко двама от тях трябва да са от аграрното министерство, а както е известно, министерството все още е без заместник-министри.
Според Бъчварова няма риск от спиране на дейността на фонда и от блокиране на плащания след подадената вчера оставка на Румен Порожанов. „Погледнато технически няма никакъв проблем да се изплащат средствата регулярно, така както са предвидени. Това е една огромна администрация, която не би следвало да приемаме, че ще бъде зависима от промени, които са се случили в ръководството на фонда, защото си има определени длъжностни характеристики и правила за работа“, отбеляза пред радиото Бъчварова.
Според нея е било създадено напрежение между Министерството на земеделието и храните и фонд „Земеделие“, от което потърпевши са станали общините. Наложени са били рестрикции и допълнителни условия, в резултат на което е ограничена възможността да бъдат финансирани много проекти.  Бъчварова изтъкна, че възраженията по класирането и финансирането трябва да бъдат разгледани в спешен порядък.
До дни трябва да бъдат изплатени над 700 млн. лв. директни плащания на земеделците. Най-голямата част от парите са по т. нар. „зелени плащания“. За тях са отделени близо 465 млн. лв., с които се допълва субсидията на производителите, покрили определени екоизисквания. 109 млн. лв. са предназначени за преразпределително плащане, което дава добавка за първите 300 декара, заявени за подпомагане.

Leave a Comment