В Пловдивска област: Най-високата рента за нива е 68 лв., за трайни – 81

полски пътНай-високото рентно плащане за ползване на нива през 2016 г. в Пловдивска област е 68 лева за декар. Толкова са платили фермери от град Стамболийски. Най-ниската цена за ресурса – 7 лева, е установена в община Сопот – Сопот и Анево, община Родопи – селата Извор и Скобелево, както и за землищата на няколко села в община Куклен. Това се вижда от публикуваната справка на Областната земеделска дирекция. Високи наемни цени за ниви плащат още в с. Брестник (общ. „Родопи“) – 61 лв., гр. Куклен – 60 лв., с. Долно Воден (общ. Асеновград) – 60 лв.

Рентата за трайни насаждения излиза най-скъпо на земеделците от Сопот – 81 лева за година. След тях се нарежда ползването на масиви в с. Триводици (общ. Стамболийски) – 69 лв.,  в с. Труд (общ. „Марица) – 62 лв., с. Ягодово (общ. „Родопи“) – 60 лв. и други. Най-нисък е разходът по плащане на рента на фермерите от с. Татарево, община Първомай – 6 лева/дка.

Максималната средна рента за пасища и мерите в областта е 21 лева в с. Кръстевич, община Хисаря, както и в с. Ягодово – 20 лв. Животновъдите в цялата община Асеновград, както и в общините Съединение и Кричим плащат по 6 лева/декар.

Ползването на ливадите в с. Дълбок извор, община Първомай струва най-скъпо – 31 лв./година. В с. Чоба, община Брезово рентата е 28 лв., в Кричим 26, в с. Красново, община Хисаря, 24 лева. Рентата за ливади е най-ниска в селата Мътеница и Беловица (общ. Хисаря), както и в цялата община Куклен  – 6 лв./дка.

За оризищата в с. Царимир, община Съединение, земеделците плащат 55 лв./дка и държат първенство по най-скъпа наемна цена. На другия полюс са оризищата в с. Калояново – 14 лв./дка.

 

 

Leave a Comment