Деловата програма в дните на Агра 2017 – какво, кога, къде

Агра 2016Селскостопанската изложба Агра 2017 г. ще бъде официално открита пред палата 6 на международния панаир в Пловдив в 11:30 часа на 22 февруари. Освен срещи между изложители и земеделци, панаирът ще предложи лекции и форуми с различна аграрна тематика. Деловите прояви в програмата са най-многобройни в първия ден след откриване на изложението.

23 февруари (четвъртък)

♦ От 9:00 до 13:00 часа Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) организира конференция на тема „Обучение на съветници и иновационно брокерство за ефективно земеделие“ в зала „България“ в Конгресния център на панаира. Очаква се във форума да участват земеделският министър и председателят на Борда на Европейски форум на съветническите служби в областта на земеделието и селските райони (EUFRAS) Том Кели. Опитът на Сърбия в онлайн обучението на съветници (консултанти) и създаването на мрежа от професионалисти за иновационна подкрепа, ще бъдат разказани от гости на конгреса.

♦ От 9:30 до 13:30 часа в зала 2 на палата 6 ще се проведе Кръгла маса на тема „Състояние и възможности за развитие на дребните земеделски стопанства в България“. Организатори са  Център за Иновативно земеделие и американското посолство в България. Представител на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще информира за възможностите за подкрепа на дребните производители. От Фондация „Земята – източник на доходи“ ще споделят опит. Ще бъде представен проектът на Център за иновативно земеделие и посолството на САЩ „Разработване и внедряване на система за оценка на промените в горските територии основана на времеви серии от сателитни данни с висока резолюция и софтуер с отворен код“.

♦ От 13:00 до 17:00 часа в зала 1 на палата 6 Селскостопанска академия се включва в деловата програма с Кръгла маса на тема „Агроекологично райониране на основните култури и изискване на сортовете“. На нея научни работници от няколко института ще разкажат за нови български сортове ечемик, за агроекологичното райониране на обикновената зимна пшеницата и изискване на сортовете, създадени в ИРГР – Садово, за районирането на фъстъците и сусама, на ръжта и овеса, на овощните култури и сортове. Ще има и доклад за агрономическата пригодност на земите в България за отглеждане на основни култури по агроекологични райони. Лекция на тема „Разпад на пчелните семейства – пестициди, патогени и стрес фактори“ е предвидена в края на форума.

♦ От 13:30 до 18:00 часа в Пресклуба посолството на кралство Нидерландия ще проведе българо – холандски семинар на тема „Млечната ферма като печеливш бизнес“. Очаква се проявата да бъде открита лично от посланик Том ван Оорхот. Една от основните теми ще е Управление на млечната ферма в холандски стил.

♦ От 13:30 до 17:00 часа в зала „България“ и под организацията на фондация „Биоселена“ е конференцията „Биологичното земеделие в България. Как да продължим приказката“. От МЗХ ще запознаят присъстващите с последните промени в законодателството и системата за контрол, със статистическите данни за брой оператори, сертифицирани площи, животни и пчелни семейства. Експерт от ДФ „Земеделие“ ще информира за подпомагането на биологичното производство по ПРСР – изплатени субсидии по Мярка 214  и Мярка 11. А също и за инвестициите в производство и преработка на био продукти – одобрени инвестиционни проекти по Мерки 112, 121, 123,  Мeрки 4.1; 4.2.; 6.1. Други интересни теми във форума са „Биоземеделието в България и по света- какво предстои?“, както и „Нов регламент на за био производство на ЕК: състояние на процеса по съгласуване на текстовете на регламента. Кои са най-важните промени в сравнение с досега действащите регламенти?“

24 февруари (петък) 

♦ Биологичното производство отново ще е на фокус от 9:30 до 13:00 часа, когато в зала „България“ ще се състои Ден на биологичното земеделие. Организатор е Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите. Перспективи, селски общини, храни с географски указания, социално фермерство, селски туризъм и други – около тези теми ще се проведе дискусия между лекторите и публиката.

♦ От 13:00 до 17:00 часа в зала 1 на Палата 6 животновъдите могат да участват в кръглата маса на тема „Състояние и проблеми на животновъдството“. Организатор е ССА. На форума ще се разгледат съвременните тенденции в развъждането на едри и дребни преживни животни у нас и ефективното им хранене. Биволовъдството и машинното доене на овце, както и изследванията и устойчивото управление на морски нерибни ресурси в Черно море са други теми от форума.

 

Leave a Comment