Заради тестване на системата Кампанията за директни плащания 2017 реално ще стартира от 6 март

земяОт днес, 1 март, започва Кампанията за директните плащания за земеделие за 2017 г. Системата ще бъде отворена от днес, но директорът на дирекция „Директни плащания“ в аграрното министерство Георги Праматаров посъветва земеделските стопани да декларират данните от идната седмица. Причината е в това, че в първите дни администрацията тества системата в реална среда, обясни той пред националното радио. Затова и графиците за подаване на заявления в Областните дирекции се изготвят, считано от следващата седмица.

При директните плащания има предвиден национален таван за България от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, който за 2017 година е в размер малко над 1 милиард и 500 милиона лева. Бюджетът става над 2 милиарда, ако към тази сума се добавят и сумите по три схеми за преходна национална помощ и част от мерките от Програмата за развитие на селските райони.

Общите заявления без санкция се подават до 15 май, а в дните след това, до 9-и юни, заявления се отварят и подават с 1% санкция за всеки работен ден закъснение след 15-и май. През тези 25 календарни дни могат да се правят и корекции във вече подадени заявления. Ако корекциите бъдат направени до 31-и май, санкции не се начисляват.

 

Leave a Comment