Дежавю: Удължават срока за регистриране на тютюнопроизводителите до 30 април

тютюнСрокът за регистриране на тютюнопроизводителите се удължава до 30 април със заповед на земеделския министър Христо Бозуков. В първата заповед той изтичаше на 31 март.

През 2016 г. регистрацията започна от 22 април и трябваше да приключи до 31 май. По-късно заради слабия интерес тютюнопроизводителите получиха право да се впишат до 5 юли. Когато и след края на тази дата се видя, че регистърът е рехав, министър Танева издаде поредна заповед за удължаване на срока до 25 юли. След последната възможност председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев обяви, че от общо към 18 хиляди тютюнопроизводители, регистриралите се са едва около 6 хиляди.

Недостатъчното желание на тютюнопроизводителите да се впишат е на фона на предупрежденията на земеделското министерство, че тези от тях, които държат на склад тютюн и не са режистрирани, са в нарушение и могат да бъдат санкционирани. От МЗХ не веднъж са обяснявали, че за да защитят производителите от купувачи на тютюн, които бавят плащанията, стопаните трябва да са регистрирани и да са сключили договор с регистрирани изкупвачи.

Leave a Comment